Mitropolit: Papa treba da dođe

Mitropolit Jovan smatra da bi "bilo veoma dobro da papa dođe u Srbiju pre početka razgovora o konačnom statusu Kosova".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2005.

09:42

Default images

U intervjuu novosadskom "Dnevniku" mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan (Pavlović) je ocenio da bi upoznavanje pape Benedikta XVI sa izuzetno teškim prilikama u kojima živi srpski narod na Kosovu i nedvosmislene poruke koje bi nakon toga uputio svetskim zvaničnicima bile veoma značajne.

"Posete pape imaju i pastoralni i politički smisao, jer je i njegova uloga dvojna - poglavar je crkve i šef države. Stoga i svaka njegova misija ima izuzetnu težinu. U našem slučaju pogotovo, jer njegovi apeli imaju velikog odjeka u svetskoj javnosti, pa samim tim i velikog uticaja na političare", rekao je mitropolit Jovan.

On je objasnio da je zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve u kompetenciji Sabora Srpske crkve, "koji će, ako pitanje posete pape Benedikta bude došlo pred njega, doneti ispravnu odluku". Dodao je "da mu i dalje nije jasno zbog čega se čuvari pravoslavlja unutar SPC toliko boje papine posete".

"Zar bismo mi, ukoliko bi poglavar Rimokatoličke crkve došao u Beograd i potom posetio srpske enklave na Kosovu i Metohiji, izgubili veru, zametnuli pravoslavlje, šta li... Pa, pravoslavlje je više ugroženo u pojedinim srpskim glavama, koje se ne pridržavaju hrišćanskog morala i koje se lako blatom bacaju na SPC", kazao je mitropolit.

"Oodakle nam pravo i da papi onemogućavamo da poseti svoje vernike koji žive na  našim prostorima? Uostalom, mi u zapadnim zemljama služimo u katoličkim crkvama jer  nemamo svojih", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Predsedavajući Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana, kardinal Valter Kasper nedavno je izjavio da papa Benedikt ima nameru da poseti Srbiju. Naveo je da je još rano govoriti o datumu posete, ali je njegova izjava prva zvanična najava te vrste otkako je novi papa preuzeo dužnost. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u više navrata je ponavljao da papa želi da poseti Srbiju, ali da će to učiniti tek na poziv većinske crkve - SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: