Novi plan Havijera Solane?

Havijer Solana predstavio zvaničnicima Beograda i Podgorice novi plan oko crnogorskog referenduma, piše Blic.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.07.2005.

09:36

Default images

Visoki predstavnik EU predstavio je plan prema kome će Crna Gora, ukoliko se odluči za nezavisnost, morati u proces ulaska u Evropsku uniju da krene iz početka, prenosi Blic. Taj dnevnik prenosi da je Solana Vojislavu Koštunici preneo da Srbija mora što pre da izruči Ratka Mladića, a za uzvrat će EU ubrzati put SCG u Evropu.

Jedan od učesnika razgovora rekao je Blicu da je Solana obećao da će učiniti sve da ubrza razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU kako bi taj sporazum bio potpisan u maju 2006. godine. "Nakon toga Crnoj Gori, ako hoće referendum i samostalnost, EU neće priznati ni pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti ni Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji", tvrdi sagovornik tog dnevnika.

Solana je tokom posete Beogradu novinarima rekao da se nije razgovaralo o pitanju referenduma u Crnoj Gori.

Đurić: Neodgovorna manipulacija

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić izjavio je da je "notorna laž da je bilo ko od saradnika predsednika Vlade Srbije saopštio 'Blicu' navodnu sadržinu razgovora premijera sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom".

"Pozivanje u tekstu na saradnike predsednika Vlade Srbije predstavlja apsolutnu neistinu i klasičan primer neodgovorne manipulacije, koja nanosi višestruku štetu", rekao je Đurić u izjavi za javnost, prenosi Fonet.

Ninčićeva: Prioritet pregovori o pridruživanju

Novi ambasador Srbije i Crne Gore pri Evropskoj uniji Roksanda Ninčić izjavila je da su pregovori o stabilizaciji i pridruživanju EU politički prioritet državne zajednice.

"Najbitnije predstojeći posao u Briselu će biti preogovori o stabilizaciji i pridruživanju EU, za koje se nadamo de će formalno biti otvoreni početkom oktobra", rekla je Ninčić prilikom razgovora za članovima Odbora za spoljne poslove Skupštine SCG pre odlaska na diplomatsku dužnost.

Prema njenim rečima, SCG ulazi u pregovore iz teškog političkog konteksta, u kojem se istovremeno otvara nekoliko krupnih političkih pitanja. "To su očekivani početak razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije, a nešto kasnije i verovatno nekakva dalja faza raščišćavanja odnosa u državnoj zajednici, odnosno moguće održavanje referenduma", rekla je Ninčić.

Ona je navela da je u Studiji o izvodljivosti ukazano da bi institucije SCG i republika članica trebalo da imaju znatno veću koordinaciju kako bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju "mogli da idu željenom dinamikom".

Većina članova odbora zadovoljna je imenovanjem Roksande Ninčić za ambasadora SCG pri EU. Odbor je na današnoj sednici zatražio od Ministarastva spoljnih poslova SCG da mu hitno dostavi tekst Sporazuma o kopnenim linijama komunikacije snaga NATO-a preko teritorije državne zajednice, radi informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: