I Eufor kroz SCG

Očekuje se da će uskoro biti potpisan sporazum o prolasku trupa EU kroz SCG.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2005.

13:38

Default images

Posle potpisivanja sporazuma o kopnenim linijama komunikacije NATO-a kroz Srbiju i Crnu Goru, uskoro će biti potpisan još jedan sličan sporazum, ovog puta sa Evropskom unijom, čije se trupe nalaze u Bosni i Hercegovini.

Ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković, izjavio je za B92 posle sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom, da mu je Solana uputio pismo u kojem je istakao potrebu da SCG dozvoli prelazak trupa EUFOR-a, stacioniranih u Bosni i Hercegovini, na Kosovo, ukoliko to budu zatražili Savet bezbednosti UN i Kfor.

Drašković je, sa druge strane, odgovorio da je Savet ministara državne zajednice spreman da potpiše takav sporazum. Osnovni razlog su, prema Draškovićevim rečima, preteći istupi pojedinih albanskih političara uoči početka razgovora o konačnom statusu Kosova: "Razgovori o statusu Kosova uskoro počinju. Nekoliko albanskih političara, uključujući i premijera Kosumija, istupilo je sa pretećim izjavama da, bez obzira na to šta će napisati Kai Eide i kakav će biti stav Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti UN, Albansi su rešili da do nezavisnosti stignu silom. Upotrebio je tu reč - sila. Ta pretnja je upućena i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i međunarodnim snagama koje se tamo nalaze." Drašković kaže da je Solana to je najoštrije osudio i iz Brisela da će to reći i u Prištini. "Treba biti pripravan i snage koje su u Bosni spremne su da se prebace na Kosovo", kaže Drašković.

Drašković objašnjava da dozvola za prelazak preko teritorije SCG, prema već  potpisanom sporazumu sa NATO-om, znači da se te trupe mogu kretati i ka drugim delovima regiona, ukoliko bude ugrožen mir, ali da je interes SCG isključivo vezan za bezbednost na Kosovu: "Mi smo kasnili sa ovakvim sporazumom našom krivicom. Još 2002. sporazum je potisan o vazdušnbim linijama komunikacije, ali ovaj je kasnio."

Zna li Vlada?

Današnja štampa međutim tvrdi da je Sporazum u kabinet predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice stigao već potpisan, tako da premijer o njemu nije ni bio obavešten.

Vlada Srbije uskoro će se izjasniti o Sporazumu o kopnenim linijama komunikacije NATO-a kroz Srbiju i Crnu Goru, saznaje agencija Beta od izvora bliskih vladi. Betin izvor nije mogao da precizira da li je vlada bila upoznata sa tekstom tog sporazuma i da li je bila obaveštena da će on biti potpisan.

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, bivši šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanović kaže da bi bio jako iznenađen ako bi se ispostravilo da oko tog dokumenta nije bilo komunikacije između Saveta ministara i Vlade Srbije.

"Važno je da se ovo raspravi i da se javnosti saopšti da li Vlada Srbije stoji iza ovog dokumenta. Ako ne, odmah bi morale da padnu ostavke u Savetu ministara, jer takve stvari ne mogu da se rade, a onda neka Vlada Srbije objasni Sheferu da ne želi sporazum sa NATO-om", kaže Svilanović.

On kaže i da Sporazum bez Vlade i nadležnih organa Srbije ne može da funkcioniše, te da je zato jako važno da se sve nedoumice reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: