Nema odlaganja povlačenja iz Gaze

Izraelski parlament Kneset odbacio predloge zakona koji predviđaju odlaganje povlačenja iz pojasa Gaze za nekoliko meseci.

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2005.

13:14

Default images

Time je propao i poslednji pokušaj protivnika plana da odlože povlačenje vojnika i jevrejskih doseljenika iz pojasa Gaze, koje je predviđeno za sredinu avgusta. Ultra desničarske parlamentarne grupe podnele su tri predloga na zakon o povlačenju uz obrazloženje da jevrejski doseljenici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za odlazak.

Kako ocenjuje Rojters, protivnici izraelskog povlačenja takođe su se nadali da će podnošenjem tri predloga na zakon dobiti na vremenu kako bi u dogledno vreme u potpunosti osujetili taj plan.

Protiv predloga zakona glasalo je 60 poslanika, dok se njih 40 izjasnilo protiv. Dva poslanika su se uzdržala od glasanja. Kneset ima ukupno 120 poslanika.

Fatah - Hamas, prekid sukoba?

Predstavnici dve organizacije dogovorili se da povuku naoružane snage iz severnog dela pojasa Gaze.

Predstavnici palestinskog vladajućeg pokreta Fatah i radikalnog pokreta Hamas saopštili su i da je dogovoreno da prekinu oružane sukobe koji su izbili u petak. U najnovijim sukobima poginule su dve osobe.

Lideri dva pokreta saopštili na konferenciji za novinare, održanoj posle ponoći, da su postigli dogovor o prekidu vatre. "Dogovorili smo se da povučemo sve naoružane snage sa ulica severnog dela Gaze", rekao je jedan od lokalnih lidera Hamasa Mizar Rajan.

Radikalni palestinski aktivisti ispalili su za poslednja četiri dana više od 100 raketa na izraelske ciljeve, što je dovelo do ponovne eskalacije nasilja posle petomesečnog primirja, a samo mesec dana pre roka za povlačenje izraelskih snaga. Palestinski premijer Mahmud Abas prethodno je pozvao palestinske ekstremiste da prestanu sa napadima jer tako štete šansama za podršku stvaranju palestinske države, a doprinose stradanju Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: