Solana o Kosovu, Mladiću i SCG

Havijer Solana je boravio u Prištini posle razgovora u Beogradu, gde je sa zvaničnicima razgovarao o Kosovu i integracijama.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2005.

09:12

Default images

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku kaže da se odnosi Srbije i Crne Gore i Evropske unije nimalo nisu promenili i da je pred državnom zajednicom evropska perspektiva. Solana je nakon razgovora sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem rekao novinarima da Brisel "željno očekuje pregovore sa SCG o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi trebalo da počnu u oktobru".

Marović je rekao da je to važna poruka za SCG i velika šansa za državnu zajednicu koja je, prema njegovim rečima, do kraja privržena svojim obavezama na putu u EU. "Mi do kraja godine možemo da uradimo još mnogo toga. Mislim da je tu veoma važno da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju počnu u oktobru, da se ubrzaju koliko je to moguće, a da u međuvremenu završimo konačno slučaj Mladić i time SCG obezbedimo da uđe u Partnerstvo za mir", rekao je Marović. Prema njegovim rečima, time bi se stvorila "više evropska atmosfera" za početak sledeće godine, kada zemlju očekuju neka otvorena pitanja, odnosno pitanje referenduma u Crnoj Gori i pitanje Kosova

Visoki predstavnik EU ponovio je da je potpuna saradnja državne zajednice sa Haškim tribunalom jedno od ključnih pitanja koje treba rešiti. On je ocenio da je saradnja sa Tribunalom u Hagu značajno napredovala, ali da Brisel očekuje i "poslednji korak", odnosno izručenje odbeglog generala Ratka Mladića.

Solana je tokom boravka u Beogradu pre razgovora sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem razgovarao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i ministrom inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem. Solana i Drašković su razmenili pisma razumevanja, a Solana je u svom pismu istakao potrebu da SCG dozvoli prelazak trupa Eufora stacioniranih u Bosni na Kosovo, ukoliko to budu zatražili Savet bezbednosti UN i Kfor. 

Vi nama Mladića, mi vama put u EU

Visoki predstavnik EU Havijer Solana predstavio je zvaničnicima Beograda i Podgorice novi plan prema kome će Crna Gora, ukoliko se odluči za nezavisnost, morati u proces ulaska u Evropsku uniju da krene iz početka, prenosi Blic od četvrtka. Taj dnevnik prenosi da je Solana Vojislavu Koštunici preneo da Srbija mora što pre da izruči Mladića, a za uzvrat će EU ubrzati put SCG u Evropu.

Jedan od učesnika razgovora rekao je Blicu da je Solana obećao da će učiniti sve da ubrza razgovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kako bi taj sporazum bio potpisan u maju 2006. godine. "Nakon toga Crnoj Gori, ako hoće referendum i samostalnost, EU neće priznati ni pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti, ni Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji" rekao je sagovornik tog dnevnika.

O referendumu

Proces pridruživanja EU treba da bude prioritet u odnosu na mogući referendum, navodi Vlada Srbije posle sastanka sa Havijerom Solanom. Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost ocenili su da proces stabilizacije i pridruživanja SCG Evropskoj uniji treba da bude prioritet u odnosu na sve druge teme, pa i na mogući referendum u Crnoj Gori.

Kako je sinoć saopštila Vlada Srbije, u razgovoru je naglašeno "da vreme pred nama SCG treba da iskoristi u korist evropskih integracija državne zajednice. U tom smislu ova tema treba da ima prioritet u odnosu na sve druge teme u Srbiji i Crnoj Gori, a posebno u odnosu na mogući referendum koji je najavljen u Crnoj Gori", navodi Vlada Srbije.

Solana je danas rekao da su se razgovori u Beogradu odnosili pre svega na početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i da nije bilo reči o održavanju referenduma u Crnoj Gori. On je naglasio da je pitanje referenduma regulisano Beogradskim sporzumom, odnosno Ustavnom poveljom.

A crnogorski premijer Milo Đukanović je Havijeru Solani rekao da proces pristupanja Evropskoj uniji ne treba povezivati sa rešavanjem državnog statusa Crne Gore, saopštila je vlada u Podgorici.

Đukanović je ponovio da bi u pogledu budućih odnosa Srbije i Crne Gore najbolji model bio savez nezavisnih država koji je Podgorica ponudila partnerima u Beogradu. On je rekao da će u svakom slučaju konačno definisanje državnog statusa biti sprovedeno po najboljoj međunarodnoj praksi i važećim evropskim standardima, a da je Crna Gora spremna na dijalog i učešće zainteresovanih strana.

Solana je "preneo poruku Brisela da EU nastavlja zacrtanu politiku prema zapadnom Balkanu i kao prioritet označio uspešan početak i vođenje pregovora o daljem procesu stabilizacije i pridruživanju Uniji".

Solana u Prištini

Tokom razgovora u Prištini, Havijer Solana je kosovskim liderima poručio da se procesi ispunjenja standarda i decentralizacije moraju ubrzati. On je precizirao da se među prvim pilot-projektima stvaranja novih opština moraju naći minimum dve srpske sredine.

Solana je ponovio stav EU da je budunost Kosova kao i ostalih zemalja Balkana evropska: "Liderima u Beogradu sam poručio da kosovski Srbi treba da učestvuju u institucijama i da je to stav Evropske unije. Kosovskim liderima sam rekao da se procesi ispunjenja standarda i decentralizacije vlasti moraju ubrzati. Lideri Kosova treba da ubrzaju ostvarivanje standarda i da taj i proces decentralizacije bude nešto u šta oni veruju", rekao je Solana.

Visoki zvaničnik EU će na Kosovo ponovo doći krajem avgusta, da se i lično uveri da li je bilo pomaka u aktuelnim procesima. Solana se u Prištini sastao sa predsednikom Kosova, Ibrahimom Rugovom, sa premijerom Bajramom Kosumijem, liderima opozicije, predstavnicima Srba i šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom.

Premijer Kosumi je nakon sastanka preneo Solaninu poruku da je EU rešena da sprovede zaključke sa samita u Solunu o integraciji Balkana u Uniju: "Solana je poručio da proces decentralizacije teče sporo. To je proces koji treba da počne sada i da se nastavi u budćnosti, ali je neophodno da se desi pre početka razgovora o konačnom statusu Kosova".

Uredba o decentralizaciji za dva dana

Predsednik Vlade Kosova Bajram Kosumi izjavio je da će šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen uredbu o početku decentralizacije na Kosovu potpisati do kraja ove nedelje.

Prethodno je najavljeno da će šef UNMIK-a uredbu potpisati danas, i time i formalno odobriti realizaciju dva pilot-projekta formiranja novih opština - Gračanica kod Prištine i Djeneral Janković, na jugu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: