Delić: Vojska nije skrivala leševe

Vojska nije učeštvovala u premeštanju tela kosovskih Albanaca u Batajnicu, izjavio je u Hagu general Božidar Delić.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

15:22

Default images

Penzionisanog generala vojske SCG i bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade VJ, koji se na suđenju Slobodanu Miloševiću pojavio kao svedok odbrane, već četiri dana isputuje tužilac Džefri Najs. On za to vreme sugeriše da je Delić upoznat sa zločinima koji su se dogodili na Kosovu, a da je u nekima i lično učestvovao.

Tužilac je tvrdio da su vojska i policija bili jedini koji su imali vlast na Kosovu do juna 1999. i da su morale biti odgovorne za iskopavanje leševa i njihovo prebacivanje u centralnu Srbiju.

Delić je odgovorio da je o Batajnici čitao u novinama i da je čuo da je to pitanje pominjano pred Haškim tribunalom, ali da vojska nije učestvovala u prenošenju tela. Tužilac je sugerisao da je operacija prenosa tela bila velika i da je zahtevala koordinaciju policije i vojske. Delić je ove navode negirao: "Ja nisam grobar i takvim stvarima se nisam bavio, ni ja ni vojska, a verujem ni policija." Na pitanje tužioca ko je onda to mogao učiniti, Delić je rekao da je to bio neko ko je morao imati plan, a da činjenica da se ta priča pojavila 2001. može da navede na neke zaključke.

Budući da su neka od tela, koja su pronađena u masovnim grobnicama u Srbiji, doneta iz Suve Reke, tužilac je pitao Delića da li je tačno da je vojska granatirala taj grad. Delić je odgovorio da je vojska bila angažovana na teritoriji opštine Suva Reka, ali ne i u samom gradu. On je negirao odgovornost vojske za ubistvo više članova porodice Beriša, rekavši da je čuo da je taj zločin rezultat privatnog obračuna. Delić nije negirao da se u naredbama, izdavanim snagama na terenu, govorilo i o asanaciji terena, ali je tvrdio da je vojska uklanjala leševe životinja, neeksplodirane ostatke kasetnih bombi i ostale otrovne materije. "Mi se nismo bavili uklanjanjem leševa ljudi, jer nismo mogli da obavimo njihovu identifikaciju, time se bavio MUP," rekao je Delić.

U nameri da ospori Delićeve tvrdnje da vojska nije napadala civile, Tužilaštvo je u sudnici prikazalo nekoliko snimaka načinjenih na Kosovu u proteklih nekoliko dana. Na tim snimcima zabeležene su izjave ljudi koji su prepoznati na video materijalu, koji je u sudnicu doneo Delić, a koji su 1999. kritikovali OVK i NATO zbog bombardovanja, odnosno hvalili jugoslovensku vojsku. Istražitelji su ih pronašli na Kosovu, tražili da pogledaju snimke Delićevog svedočenja u Hagu i da ih prokomentarišu. U tim novim izjavama, datim u pauzi između dva zasedanja suda, oni negiraju izjave date ekipi prizrenskog dopisništva Televizije Srbije ili kažu da su te izjave davali pod pritiskom i u strahu za svoj život, ili život njihovih članova porodice. Tako žena koja je u aprilu 1999. govorila da je bila u grupi civila koju su pripadnici OVK više dana, bez hrane i vode, držali u jednoj šumi i da ih je oslobodila vojska, danas izjavljuje da su joj pre intervjua, vojnici ubili muža i svekra i da su pretili da će joj zaklati čerku tako da je morala da pristane da ispriča ono što je od nje traženo.

Komentarišući video zapise Tužilaštva, Delić je rekao da razume da Albanci s Kosova negiraju svoje ranije izjave. "Nijedan Albanac koji želi da ostane da živi na Kosovu neće danas dati izjavu protiv OVK niti će govoriti lepo o vojsci," izjavio je Delić, dodajući da se na "Kosovu danas glava gubi lakše nego u vreme kada je on bio tamo."

Delić je izjavio i da mu je poznato da Tužilaštvo u Hagu zbog toga ima velike probleme da obezbedi svedoke za suđenja bivšim liderima OVK.

Tužilac Najs doveo je u pitanje autentičnost izveštaja oficira VJ, koje je sa sobom doneo Delić, a u kojima se govori o ratnim operacijama, budući da su neki od njih pisani tek 2002. odnosno 2003. godine, te da su se oficiri tada naknadno prisećali događaja. Delić je rekao da su ti izveštaji pisani na zahtev vlasti i Komisije za saradnju s Haškim tribunalom, odnosno da je od oficira koji su bili na Kosovu za vreme rata, traženo da podnesu izveštaj o operacijama u kojima su učestvovali imajući u vidu navode iz haških optužnica. Tužilac je, međutim, odbacio ovakvo objašnjenje tvrdeći da je reč o pokušaju da se događaji predstave na način koji odgovara vojsci i optuženom, a da vojska skriva autentične dokumente ili ih je uništila. Ove navode svedok je negirao, rekavši da su svi dokumenti koji postoje o delovanju njegove jedinice izneti pred sudije, a da je veliki broj inofmacija i izveštaja o operacijama na terenu prenošen usmeno te da zato o njima ne postoje pisani dokazi.

Višednevno unakrsno ispitivanje svedoka Delića protiče uz česte varnice između svedoka i tužioca Najsa. Budući da je svedok na pitanja tužioca odgovara oštro, da je u više navrata njegove tvrdnje nazivao insinuacijama i sugerisao da iza svega stoji zla namera, tužilac Najs je upitao Delića da li mu je neko savetovao da se tako ponaša prema njemu.

"Ja se ponašam korektno i ne provociram onako kako vi provocirate mene," odgovorio je svedok a tačku na raspravu stavio je predsedavajući sudija Patrik Robinson: "Gospodine Najs nema ničeg nepriličnog u odgovorima svedoka. Vi ga oštro ispitujete i on vam tako odgovara."

Unakrsno ispitivanje generala Božidara Delića biće nastavljeno sutra kada se, zbog letnje pauze, rasprava na suđenju Miloševiću prekida do 17. avgusta, javlja specijalni izveštač B92 iz Haga, Ljubica Gojgić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: