Saradnja u slučaju "Glavaš"

Tužilaštvo za ratne zločine uspostavilo saradnju s hrvatskim tužilaštvom u istrazi zločina koje je navodno počinio Branimir Glavaš.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

14:25

Default images

To je danas potvrdio portparol Tužilaštva, Bruno Vekarić. On, međutim, nije mogao da kaže da li je Tužilaštvo u Beogradu već saslušalo neke svedoke iz Srbije koji terete nekadašnjeg funkcionera Hrvatske demokratske zajednice za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u okolini Osijeka 1991. i 1992, zbog toga što je u toku pretkrivični postupak.

Vekarić kaže da se Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije zanima za taj slučaj i da postoji postoji konstantna veza između tužilaca za ratne zločine Srbije i Hrvatske: "Zanimamo se, apsolutno postoji stalna saradnja. I gospodin Bajić i gospodin Vukčević u konstantnoj su vezi, svakodnevnoj. Takođe, na nivou zamenika tužilaca, postoji neposredna komunikacija između Džavnog odvjetništva Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Želim da naglasim da je sardnja zaista dobra i zahvaljujući više puta pomenutom sporazumu, mi mnogo bolje funkcionišemo, a mislim i da naše kolege iz Hrvatske takođe mogu to da kažu."

On je izjavio i da se krajem avgusta može očekivati podizanje optužnica protiv nekoliko pripadnika jedinice MUP-a "Škorpioni", koji su na video snimku zabeleženi kako ubijaju petoro Muslimana 1995, nedaleko od Srebrenice.

Optužnice za Zvornik krajem leta

Krajem leta može se očekivati i podizanje optužnice za zločine koji su se dogodili u Zvorniku 1992. godine.

Jedan je masovna deportacija 1.822 Bošnjaka iz opštine Zvornik u Mađarsku, a drugi je protivpravno lišavanje slobode i mučenje 174 osobe u Domu kulture u Čelopeku.

Prema rečima sekretara tužilaštva Snežane Malović, najbliži pokretanju krivičnog postupka za zločine na Kosovu tokom 1999. godine jeste slučaj ratnog zločina u mestu Suva Reka. Tela žrtava ovog zločina pronađena su u masovnoj grobnici u Batajnici: "Slučaj je u toku, a tužilaštvo je tu prepušteno samo sebi, pošto je celu fazu radilo samostalno bez pomoći organa koji bi trebalo da budu tu".

Pretnje

Prvi put od kada postoji tužilaštvo za ratne zločine njegovi predstavnici su govorili i o pretnjama koje primaju. Iako su najavili posebnu konferenciju tim povodom, danas su naveli primer bombaškog napada početkom jula u Prištini koji se dogodio na mestu gde je upravo trebalo da dodje predstavnik Tužilaštva za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: