Islamska konferencija osudila napad

Organizacija Islamske konferencije osudila je terorizam, ocenivši da on sve više preti svetskom miru.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

09:15

Default images

"Islam zauzima čvrst stav prema tim zločinima i smatra ih vratima ka zlu na zemlji", saopštila je ova organizacija islamskih država, uz konstataciju da je terorizam "težak greh" koji ubija nedužne i škodi reputaciji islama.

Iako u saopštenju ne pominje nijedan konkretan napad, ta organizacija apeluje na islamske zemalje da preuzmu čvršće akcije protiv militantnih ekstremista, uključujući sprovođenje međunarodog antiterorističkog sporazuma.

Bler se sastaje s liderima muslimana

Britanski premijer Toni Bler sastao se danas s političarima i liderima muslimanske zajednice u Britaniji, što je, kako je rekao njegov portparol, prvi korak u izradi plana za borbu protiv radikalne islamističke ideologije.

Blerov portparol rekao je da se sastanak ne održava samo da bi se izrazila solidarnost s muslimanskom zajednicom i već kako bi učesnici pokušali da pronadju praktične korake koji bi ih vodili napred.

Anketa: Bombaški napad i Irak povezani

S druge strane, većina Britanaca smatra da su bombaški napadi i rat u Iraku povezani

Sudeći prema anketama javnog mnjenja, koje je uradila jedna agencija za potrebe lista Gardijan, dve trećine Britanaca veruje da postoji veza između terorističkih napada 7. jula u Londonu i invazije na Irak.

Na pitanje da li su i u kojoj meri atentati povezani sa odlukom britanskog premijera Tonija Blera da angažuje svoju zemlju u ratu protiv Iraka, oko 33 odsto istpitanika je reklo da Bler "snosi veliku odgovornost za napade" u Londonu. Oko 31 odsto ispitanika smatra da on ima "malu" odgovornost, dok ih 28 odsto misli da premijer nije odgovoran za bombaške napade u dve londonske stanice podzemne železnice i u jednom autobusu.

Međutim, 75 odsto Britanaca veruje da su novi teroristički napadi mogući, dok je 11 odsto onih koji ne dele to mišljenje, dok čak oko 71 odsto njih želi da vlada iz zemlje izbaci strance muslimanske veroispovesti koji podstiču mržnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: