Protesti u Izraelu

Više desetina hiljada protivnika izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze započelo je proteste u Netivotu, na jugu Izraela.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

09:03

Default images

Prema rečima organizatora, na protestima učestvuje oko 50.000 ljudi, ali policijske snage Izraela procenjuju da ih ima oko 10.000. Proteste obezbeđuje oko 20.000 policajaca koji su protestantima zabranili se približavaju policijskom punktu u Kisufimu, preko kojeg se dolazi do jevrejskih kolonija u pojasu Gaze, koje je opkolila izraelska vojska, kako bi pripremila njihovu evakuaciju za manje od mesec dana.

Učesnici protesta uglavnom su ortodoksni Jevreji, a mnogi od njih nose majice s natpisom "Jevrejin ne izbacuje Jevrejina", što je aluzija na evakuaciju 8.000 kolonista iz pojasa Gaze i 500 kolonista sa Zapadne obale.

Organizatori očekuju da će se na protestima okupiti oko 100.000 ljudi i da će toliki broj protestanata primorati izraelske vlasti da odustanu od povlačenja.

Ankete: Više građana je za povlačenje

Međutim, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, oko 51 odsto anketiranih građana Izraela podržava povlačenje iz pojasa Gaze. Prema podacima koje je predstavila državna televizija, 32 odsto građana je protiv, a 19 procenata nije želelo da se izjasni.

U drugom istraživanju, koje je 1. jula objavio dnevnik "Jediot Aharonot", 62 odsto građana izjasnilo se pozitivno o povlačenju Izraela iz pojasa Gaze, dok je 31 procenat ispitanika naveo da se sa tim ne slaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: