Za ratnu odštetu "u naturi"

Iako je na početku Crna Gora samo načelno najavljivala isplaćivanje ratne odštete Hrvatskoj, sada već pristižu konkretniji predlozi.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

08:18

Default images

Uprava dubrovačkog aerodroma "Ćilipi" najavila je da će, umesto nadoknade za opremu koja je tokom rata u Hrvatskoj otuđena i preneta u Tivat, tražiti vlasništvo u Javnom preduzeću "Aerodromi Crne Gore".

Ministar pomorstva i saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar izjavio je da bi bilo mnogo pravednije Hrvatskoj isplatiti deo ratne odštete novčano i to od prodaje vojne imovine: "Mnogo čistiji i bolji predlog bi bio da se nadoknadi ta imovina, novčanim sredstvima, i to iz budžeta koji se formira prodajom vojne imovine i kada ta sredstva počnu da pristižu u taj fond, to će biti daleko čistija i jednostavnija situacija za realizaciju takvog predloga. Međutim, sigurno to neće biti bez političke odluke, odnosno regulisanja nekih sveukupnijih odnosa između Crne Gore i Hrvatske."

Direktor Javnog preduzeća “Aerodromi Crne Gore” Milovan Đuričković smatra da hrvatskoj strani ne bi trebalo da po osnovu oduzete opreme sa aerodroma "Ćilipi" bude dat deo akcija Tivatskog aerodroma, odnosno preduzeća "Aerodromi Crne Gore". Đuričković podseća da je to preduzeće preuzelo kompletnu upravu nad aerodromima u Podgorici u Tivtu tek pre dve godine i da time ne može biti odgovorno za otuđivanje opreme sa aerodroma u "Ćilipi". Prema njegovim rečima, za to treba da bude odgovorna Jugoslovenska narodna armija i JAT, koji je s tom opremom gazdovao punih 10 godina: "Potpisivanjem tih ugovora potpisali smo i obavezu da statusne promene vezane za 'Aerodrome Crne Gore' mogu uslediti tek uz saglasnost banaka kreditora. Osim toga, čini mi se potpuno prirodnim da zahtevi za obeštećenje budu ispostavljeni na adresu počinioca tog dela, a to su očito Vojska Jugoslavije i JAT, koji je gazdovao tim sredstvima punih deset godina."

Inače, direktor aerodroma "Ćilipi" Tonči Peović najavio je i da bi uprava dubrovačkog aerodroma bila spremna da investira od pet do sedam miliona evra u rekonstrukciju aerodroma “Tivat”.

Preliminarna odluka o obeštećenju

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić izjavio je da je vlada donela "preliminarnu" odluku da Hrvatskoj nadoknadi štetu koju su tokom rata počinili crnogorski građani u Konavlima.

Lukšić je na konferenciji za novinare kazao da će novac za isplatu štete biti obezbeđen iz budžetske rezerve. Upitan koji je pravni osnov za nadoknadu štete na osnovu koga je vlada donela preliminarnu odluku, Lukšić je kazao da će to biti Sporazum koji će potpisati Crna Gora i Hrvatska i koji će imati formu međudržavnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: