Reakcije na visine kazni

Lider SPO-a Vuk Drašković kaže da su počinioci atentata na njega i Ivana Stambolića dobili zakonom predviđene kazne.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

08:06

Default images

Međutim, "stubovi Miloševićevog zločinačkog udruženja" Radomir Marković i Milorad Bracanović preblago su kažnjeni, rekao je on.

"Nema demontaže tog poretka zla sve dok svi njegovi komandanti ne budu osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora. Posle današnje presude na potezu je i SPS. Moraju da odluče da li će im šef stranke i dalje biti vrhovni zapovednik terorističkog poretka, čovek koji je, kao šef države, naređivao ubistva svojih političkih protivnika", rekao je Drašković.

Stranka koju je prozvao Vuk Drašković, Socijalistička partija Srbije, oglasila se saopštenjem, u kome je ocenila da presuda predstavlja "rezultat političkog pritiska na sud, a ne proizvod prava i dokazane krivice". U saopštenju te stranke najoštrije se protestuje protiv presude i ističe da se usmenim obrazloženjem predsednika Sudskog veća i predsednik SPS-a Slobodan Milošević, koji je u pritvoru Haškog tribunala, "optužuje povodom slučajeva 'Stambolić' i 'Budva'".

Podsetimo, Milorad Ulemek i još trojica pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15, a bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije Milorad Bracanović, zbog prikrivanja krivičnog dela, osuđen je na četiri godine zatvora.

Odloženo suđenje "zemunskom klanu"

Za danas planirani nastavak suđenja pripadnicima kriminalne grupe "zemunski klan"  odložen je zbog bolesti jednog od optuženih.

Kako je rečeno u Specijalnom sudu, Bojan Dolić, koji je optužen u ovom predmetu, operisao je slepo crevo, a po zakonu suđenje ne može biti nastavljeno ako optuženi nije prisutan. Inače, za danas je bilo predviđeno da svedoči Ljubiša Buha, koji je u ovom procesu svedok-saradnik. Suđenje je odloženo za 5. septembar.

Na optužnici se pored prvooptuženog Milorada Ulemeka nalaze još 33 osobe, od kojih je 11 u bekstvu. Dosad su na ovom suđenju saslušana 2 svedoka saradnika - Zoran Vukojević i Miladin Suvajdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: