Savetnici SCG na zatvorenoj sednici

Suđenje Slobodanu Miloševiću nastavljeno je pred Haškim tribunalom raspravom iza zatvorenih vrata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

20:07

Default images

Na raspravi su učestvovali predstavnici Srbije i Crne Gore. U Tribunalu nije bilo moguće saznati šta je tema rasprave na kojoj su SCG zastupali savetnik u ambasadi u Hagu Slavoljub Carić, pravni savetnik vlade Igor Olujić i član Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Svetislav Rabrenović.

Prošle nedelje, u sudnici se čulo da je SCG pretresnom veću Patrika Robinsona podnela određeni zahtev.

Najs tvrdio, Delić negirao

U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, tužilac Džefri Najs tvrdio je da je Vojska Jugoslavije 1999. učestvovala u proterivanju Albanaca sa Kosova, a svedok odbrane Božidar Delić je to negirao.

Najs je, tokom unakrsnog ispitivanja, Deliću, tada komandantu 549. motorizovane brigade u Prizrenu, predočio iskaze više svedoka optužbe da su krajem marta 1999. tenkovi i topovi VJ granatirali selo Celine, a da su zatim srpske snage ušle u selo i pljačkale, palile i ubijale.

Penzionisani general Delić je odgovorio da je tačno da je VJ otvarala artiljerijsku vatru, ali samo na objekte iz kojih je pucano na nju. "Moja vojska nije pljačkala nikog. To su bili redovni vojnici koji su sa sobom imali samo borbene rančeve", kazao je.

Zastupnik optužbe tvrdio je i da su dokumenti VJ koje je Delić uveo u dokaze lažirani naknadno radi odbrane Miloševića u generalštabnoj Komisiji za saradnju s Haškim tribunalom čiji je svedok bio član. Delić je i to odbacio, rekavši da su svi dokumenti koje je doneo iz vremena rata na Kosovu i da komisija njima nije manipulisala.

Najs je na to citirao Delićev izveštaj nadležnoj komandi da je do 2. aprila 1999. oko 290.000 Albanaca prešlo u Albaniju u njegovoj zoni odgovornosti, kao i da su oni s kojima je razgovarao rekli da to čine iz straha od NATO bombardovanja.

Delić je ostao pri iskazu da je to istina, a da su Albanci s Kosova odlazili po "scenariju smišljenom van naše zemlje", po svojoj volji, a da im je vojska omogućavala da odu tamo kuda su želeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: