Vraćaju novac, ali ne sve

Nakon terorističkog napada u Turskoj, mnogi građani su otišli u agencije da otkažu ili promene mesto letovanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

18:32

Default images

Turističke agencije prvog radnog dana od bomabških napada u letovalištu Kušadasi uglavnom su pune turista koji žele da otkažu letovanje u tom turskom odmaralištu. U Udruženju turističkih agencija kažu da svaka agencija sama odredjuje da li će u slučaju odustajanja u poslednjem trenutku od letovanja u Kušadasiju vratiti novac, predložiti drugu destinaciju ili zadržati ceo iznos.

Saša Vučković iz agencije Argus turs kaže da je do sada oko osam odsto putnika odustalo od odlaska u Kušadasi i da će ta agencija ponuditi promenu aranžmana ili vratiti deo već uplaćenog novca: "Mi ne verujemo da ćemo zadržati 100%, taj predmet ide u pravnu službu oni odlučuju o tome. U svakom slučaju zadržaće se troškovi jer turski hotelijeri nisu uviđavni, kod njih je situacija normalna i naplaćuju najmanje tri noći Ono što mi budemo imali kao stvarne troškove to nećemo vratiti, to je obično od 30-50 odsto od upalćene sume".

Medjutim, mnogi putnici koji ne žele da zamene letovanje u Kušadasiju za letovanje u Bugarskoj koje im se najčešće nudi, očekuju da im bude vraćen ceo iznos koji su uplatili. Vučković iz agencije Argus objašnjava da vanredne okolnosti postoje samo ako ih proglasi domaće ili tursko ministarstvo turizma: "Ono što je bitno da bi mi radili po zakonu to je neka zvanična informacija od naše Vlade, našeg ministarstva. Ako bi naše ministarstvo, naša Vlada zvanično rekla da se ne preporučuje putovanje to je onda varedna situacija , a u ovim okolnostima to je normalna situacija".

Turistički radnici ne očekuju da će poseta Kušadasiju naglo opasti i ugroziti čitavu sezonu, kao što je bio to slučaj u Španiji, kada se posle eksplozija bombi u Madridu broj posetilaca upola smanjio. To dokazuje i primer da je samo 6 od 1000 Britanaca otkazalo letovanje u Kušadasiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: