Od viška glava (ne)boli

Skupština Srbije počela je raspravu o rebalansu bužeta. Ministar finansija Mlađan Dinkić tvrdi da će ovogodišnja inflacija biti 13,8%.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.07.2005.

08:13

Default images

Od viška novca, kazao je Dinkić tokom rasprave, biće, između ostalog, isplaćena i dugovanja pezionerima, ali će se i smanjiti javni dug. Predstavnici opozicionih stranka kažu da će takve izmene budžeta usporiti privredni razvoj, a da će inflacija biti i veća.

To, zašto je bitan rebalans budžeta kojim je predviđen višak novca u državnoj kasi i to prvi put u poslednjih 60 godina, ministar finansija je poslanicima Skupštine obrazlagao više od dva sata. Dinkić je naveo da u državnoj kasi ima viška od 32 milijarde dinara, jer su prihodi veći od planiranih. Najveći deo novca, 23 milijarde dinara, biće utrošeno za otplatu glavnice javnog duga, a preostali deo je namenjen privredi i građanima, između ostalog i za isplatu zaostalih penzija: "Penzionerima i zemljoradnicima će biti isplaćena dugovanja koja su 40 milijardi dinara, tu su dugovanja i putarima, a da nije suficita ne bi bilo fonda za mlade talente, podsticaja za izvoz i kreditiranja kupovine stanova, tako da je ovaj budžet nakon dugo vremena razvojni”.

Protiv rebalansa budžeta glasaće Srpska radikalna stranka, čiji su poslanici Dinkićava obrazloženja nazvali fatamorganom, jer se ne zna šta su prihodi, a šta rashodi.

Protiv izmena je i Demokratska stranka. Poslanik DS-a Aleksandar Vlahović ocenio je neprimerenim to što raspravi ne prisustvuje i sam premijer, jer je reč o izmeni jednog od najznačajnih zakona: "Sigurno da će privreda Srbije gubiti i neopravdana je kruta bužetska politika koja će dovesti do pada privredne aktivnosti, a biće ugrožena i makroekonomska stabilnost tako da očekujem da inflacija bude i veća od 13 odsto, koliko je rekao ministar Dinkić”

Inače, Dinkić se u svom izlaganju osvrnuo i na prošlost, pa je naveo da višak novca u budžetu nije tolika novost, jer su suficit imale i vlade u 18. i 19. veku, poput vlade Nikole Pašića.

Po okončanju rasprave o rebalansu budžeta biće završena vanredna sednica Skupštine Srbije.

Ćulibrk: Neobično

I ekonomski novinar Milan Ćulibrk slaže se da je prihod od PDV-a značajan, ali da je neobično da ti prihodi nisu obračunati prilikom prvog pravljenja budžeta. On kaže i da do suficita dolazi zbog promene obračuna troškova: "Budžet Srbije ovu godinu neće ni završiti sa suficitom od 32 milijarde, neto od 3,2 milijarde, a razlika od 29, 8 milijardi je posledica prelaska na novi obračun. Naime, po međunarodnoj metodologiji, sve isplate za otplatu glavnice unutrašnjeg ili spoljnog duga se ne računaju kao budžetska stavka. One će biti izbačene iz budžeta i biće knjižene ispod crte."

Pored PDV-a, značajni su i prihodi koji su za 30 posto veći nego prošle godine, kaže Ćulibrk: "Prema prvim računicama, oni će biti za skoro 30 posto veći nego prošle godine, to je značajno povećanje budžetskih prihoda, ali ujedno i znak da se na neki način povećava izvlačenje novca iz privrede, što u svakom slučaju ne može biti dobro. Može se govoriti da je to bio jedan od zahteva MMF-a, ali je činjenica da domaći ekonomisti upozoravaju da bi država trebalo da smanji svoja zahvatanja i da na neki način ostavi više privredi, kako bi ona iskoristila za veće investicije i pokretanje proizvodnje."

Opozicione stranke, Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka najavile su da neće podržati rebalans budžeta.

Ukidanje subvencija gubitašima do 2007.

Mlađan Dinkić je najavio danas da će do kraja 2007. godine biti potpuno ukinute subvencije za državna preduzeća koja posluju sa gubicima.

Namera vlade je da do kraja 2007. godine u potpunosti ukine subvencije za neefikasna preduzeća, jer jednostavno do tog roka moraju da se privatizuju, rekao je on u Skupštini Srbije.

Subvencije koje se sada daju neefikasnim preduzećima za pokrivanje gubitaka i isplatu zarada koje nisu zarađene na tržištu moraju da se smanjuju, kazao je on i dodao da će rebalansom budžeta subvencije u ovoj godini biti smanjenje sa 6,5 na pet milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: