London: Traži se veza sa Al Kaidom

Broj poginulih u napadima u Londonu popeo se na 55, nakon što je jedan čovek umro tokom noći.

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.07.2005.

11:43

Default images

U petak je takođe u istočnom delu Londona održana prva sahrana jedne od žrtava bombaških napada. Dvadeset dvogodišnja Šahara Islam je sahranjena u krugu najužih prijatelja i porodice. U saopštenju porodice je opisana kao Londonka, Britanka i prava muslimanka. Prvaci muslimanske zajednice u Britaniji najoštrije su osudili bombaške napade u Londonu.

U međuvremenu nastavljena je međunarodna potraga za eventualnim nalogodavcima londonskih napada i proizvođačima eksploziva, kao i veza sa Al Kaidom. 

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da Egipćanin Magdi Mahmud Al Našar, koji je priveden u Kairu zbog navodne umešanosti u atentate u Londonu, "nema nikakvih veza sa Al-Kaidom". Međutim, kako javlja "Skaj njuz", pripadnici Skotland Jarda doputovali su sinoć u Egipat i oni će ispitivati Al Našara.

Britanska štampa piše da je Magdi Našar primeran student hemije koji nije pravio  probleme i važio je za izuzetno pobožnu osobu. On u Lidsu u Britaniji radi na doktoratu iz biohemije, a kako kaže, Britaniju je napustio radi odmora u svojoj zemlji i nameravao je da se vrati da završi doktorat.

U međuvremenu, britanski parlament trebalo bi pre letnje pauze da usvoji izmene antiterorističkih zakona, kojima bi bilo omogućeno da se kažnjava propovedanje terorizma, kao i pomoć u sprovođenju terorističkih akata. I francuski ministar inostranih poslova Nikola Sarkozi je najavio da će svaki muslimanski imam koji bude propovedao nasilje biti deportovan iz Francuske.

I druga porodica bombaša izrazila saučešće

Kan kao uèitelj u školi u Lidsu (BBC)
I porodica jednog od bombaša-samoubica iz Londona, Mohameda Sidika Kana, izrazila je "najdublje saučešće" žrtvama atentata, dodajući da je njihov sin bio podvrgnut "ispiranju mozga".

Porodica samoubice pozvala je sve one koji imaju informacije da "demaskiraju terorističke mreže koje uzimaju naše sinove za žrtve i obučavaju ih da čine strašna dela", navodi se u izjavi koja je objavljena posredstvom policije zapadnog Jorkšira.

Mohamed Sidik Kan, 30-godišnji Britanac pakistanskog porekla, koji je u Lidsu živeo sa suprugom i ćerkom i radio kao učitelj u školi, aktivirao je eksploziv na stanici Edžver Roud u londonskom metrou. U toj eksploziji poginulo je sedam osoba, uključujući i njega samog.

Porodica 18-godišnjeg Hasiba Huseina, najmlađeg među samoubicama iz Londona, izrazila je juče "najdublje žaljenje porodicama žrtava atenata".

Islamski teolozi osudili napade

U saopštenju koje je izdato posle skupa svih vodećih islamskih teologa u zemlji u petak uveče, održanog u glavnoj londonskoj džamiji, napadi su okarakterisani kao najcrnji kriminal i apsolutno neislamski čin vredan svake osude. Oni su ocenili da su izvršioci napada povredili svetu knjigu Kuran ubijanjem nedužnih civila, kao i da ih niko ne sme smatrati mučenicima.

Oko 22 imama nije želelo da osudi sve samoubilačke napade, rekavši da su napadi, u kojima su mete okupatorske snage u zemljama kao što su Izrael i Irak, ponekad opravdani. "Trebalo bi da postoji jasna razlika između napada bombaša-samoubica koji pokušavaju da se odbrane od okupatora, jer oni su drugačiji od onih koji ubijaju civile, što je veliki kriminal", rekao je vođa Svetske islamske lige u Londonu Sajed Mohamed Musavi.

On je ocenio da mediji na Zapadu ne prave razliku između ta dva slučaja, kao i da je rezultat toga da pojedini mladi muslimani postaju razočarani i misle da su i jedni i drugi isti, iako muslimanski zakon zabranjuje ubijanje bilo kog nedužnog života.

U saopštenju, u kome se citira Kuran, navodi se da je terorizam u Londonu koji je izvela mala grupa radikala, žrtvovala muslimane širom sveta povećavajući "islamofobiju" u javnosti. U saopštenju se dodaje da su, zbog toga što se napadi u Londonu u medijima povezuju sa islamom, pogoršani odnosi muslimana i nemuslimana u Britaniji.

Muslimanski lideri su zatražili od svih muslimana i nemuslimana da pomognu vlastima u istrazi, kako bi svi koji su pomogli planiranju zločina mogli da budu izvedeni pred lice pravde.

"Evropa plaća ceh multikulturalizama i migracije"

Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je da terorističke napade u Londonu ne  vidi kao sukob civilizacija, ili hrišćanstva i islama, već kao cenu koju Evropa plaća za svoj multikulturalizam i masovne migracije, koje je nazvao "tragičnom zabludom zapadne civilizacije", prenosi Beta.

"Uveren sam da je opšta ideologija multikulturalizma, koja je antiliberalna, prevashnodo kolektivistička, duboko pogrešna. Ona je tragična zabluda zapadne civilizacije, uneta je spolja i svi plaćamo račun za nju", rekao je Klaus u intervjuu dnevniku "Mlada fronta Dnes".

On osnovni problem u fenomenu multikulturalizma i masovne migracije vidi u tome što neko ko emigrira smatra da i u zemlji koja ga ja primila ima pravo na svoju civilizaciju, umesto da se asimilira. "Masovna migracija je nastala kao lažna ideologija da postoji nekakvo opšte pravo da se smucate gde god hoćete po svetu. Tim opštim ljudskim pravom se guše elementarna ljudska prava ljudi koji žive u raznim entitetima", kazao je Klaus.

Češki predsednik je uveren da će poslednji teroristički napadi navesti Evropu da počne i zakonski da ograničava multikulturno društvo i masovnu migraciju. "Ako neko želi da se useli (u neku zemlju), neka se obaveže na asimilaciju. Neka postane građanin te zemlje sa svim što uz to ide, umesto toga da po svaku cenu želi da ostane građanin zemlje koju je napustio", rekao je Klaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: