Novi bilans: 54 poginula

U terorističkim napadima u Londonu poginule su 54 osobe, a 700 je povređeno, nov je bilans. Policija tvrdi da je uhapsila tvorca bombi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.07.2005.

09:07

Default images

Britanska policija je potvrdila da je u Kairu uhapšen student biohemije, koji je navodno napravio bombe korišćene u napadima u Londonu. Osim što je saopštila da se osumnjičeni nalazi u blizini Kaira, gde ga ispituju, policija za sada ne želi da da više podataka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo da je uhapšen muškarac za kojim britanska policija traga zbog povezanosti s napadima u Londonu. U saopštenju se navodi da se tridesettrogodišnji student hemije Magdi el Našar vratio u Egipat na odmor i da je maneravao da ponovo ode u Veliku Britaniju kako bi završio postdiplomske studije. Našar je negirao svaku vezu s napadima u Londonu, navodi se u saopštenju, ali ne i kada i gde je Našar uhapšen, prenosi Beta.

Šef londonske policije Jan Bler kaže da eksplozije u kojima su do sada poginule 54 osobe imaju sva obeležja Al Kaide. On očekuje da će istragom uspeti da razotkriju celu mrežu te terorističke organizacije. "Moramo da otkrijemo ljude koji su trenirali napadače, koji su napravili bombe, one koji su to finansirali. To je pravac u kom se istraga kreće. To je ogroman posao. Pregledali smo 5.000 traka sa bezbednosnih kamera, uzeli smo preko 500 izjava", kaže on. 

Bler je pozvao muslimansku zajednicu u Velikoj Britaniji da se uključi u borbu protiv terorizma. "Došao je trenutak da muslimanske zajednice, pomognute svim ljudima dobre volje, izađu iz stanja šoka i nepoverljivosti i pređu u aktivno angažovanje protiv terorizma", rekao je Bler u govoru u velikoj londonskoj džamiji Forest gejt. Uveren sam da 99,99 odsto muslimana u Velikoj Britaniji želi samo da ima dobar život i podiže decu. Nema ničeg lošeg u tome što je neko muslimanski, hrišćanski ili jevrejski fundamentalista, ali treba izbeći rizik od klizanja u ekstremizam", kaže Bler, javlja Beta.

Sedam dana od terorističkin napada, sinoć se na trgu Trafalgar u Londonu okupilo više hiljada ljudi kako bi odali poštu žrtvama terorističkih napada u britanskoj prestonici. Juče su i prvi put ti napadi dovedeni u direktnu vezu sa Al Kaidom. "Oni koji su došli ovde 7. jula da ubijaju imali su nekoliko ciljeva, a jedan je bio da nas zavade međusobno, kao zatočene životinje u kavezu, ali uopšte nisu uspeli u tome", izjavio je gradonačelnik Londona Ken Livingstoun.

Na skupu su govorili i generalni sekretar Muslimanskog saveta u Velikoj Britaniji, najveće federacije muslimanskih organizacija u zemlji, i predvodnik jevrejske zajednice.

U Pakistanu uhapšena četiri osumnjičena

Pakistanske snage bezbednosti uhapsile su danas četiri osobe osumnjičene da su povezane s napadima u Londonu. "Uhapšeni su prebačeni na nepoznatu lokaciju, ali policija grada Faislabada nije učestvovala u toj operaciji", izjavio je Rojtersu jedan neimenovan zvaničnik policije Faislabada.

Obaveštajna služba Pakistana objavila je ranije da se jedan od bombaša-samoubica Šehzad Tanvir pre dve godine u Faislabadu sreo s članom terorističke grupe koja se povezuje sa Al Kaidom.

"Protiv terorizma saradnjom"

Danas je u Beču završena konferencija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, ODIHR. Za uspešnu borbu protiv terorizma i zaštitu ljudskih prava potrebna je saradnja vlada, nevladinih organizacija i medjunarodnih agencija, zaključak je konferencije. Direktor ODIHR-a Kristijan Štrohal izjavio je da moraju biti podsticani zajednički ciljevi onih koji žele da ukažu na značaj ljudskih prava i onih koji se bave borbom protiv terorizma.

Štrohal je rekao da u borbi protiv terorizma ne mogu biti žrtvovani principi slobodnih društava,a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava, jer bi to samo pomoglo teroristima. On je pozvao članice OEBS-a da primene preporuke sa konferencije o slobodi veroispovesti, borbi protiv zlostavljanja i o ulozi civilnog društva u borbi protiv terorizma, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: