Dva minuta tišine žrtvama u Londonu

U Londonu je u podne, po londonskom vremenu, dvominutnom tišinom odata počast žrtvama napada u Londonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2005.

08:53

Default images

Nedelju dana od terorističkog napada u Londonu, danas je tačno u podne u metropolama širom Evrope dvominutnom tišinom odata počast nastradalima. U Londonu je uveče održano i bdenje, koje je pomen stradalima, ali i zahvalnost svim službama, institucijama i građanima koji su pomagali nakon terorističkih napada.

U napadu je prema najnovijim podacima poginulo 53, a povređeno je preko 700 ljudi. Britanska policija je utvrdila da su napad izveli bombaši samoubice, od kojih su trojica ranije identifikovana, a za četvrtog se pretpostavlja da je rođeni Jamajčanin, Lindzi Džermeil. Sva četvorica bombaša samoubica su bili britanski muslimani i živeli su na teritoriji grada Lidsa. Najmlađi je imao 18 godina, a najstariji 30, i smatra se da su svi stradali prilikom terorističkog napada. Policija trenutno traga za još dvojicom ljudi, za koje se sumnja da su učestvovali u teroritičkom napadu. Za jednog se veruje da je bio mozak operacije, a drugi je student hemije egipatskog porekla.

Danas je u celoj Evropi, tačno u podne, dvominutnom tišinom odata pošta nastradalima. Saobraćaj u Londonu je stao, uključujući i podzemnu železnicu, dok su prolaznici dva minuta stajali na mestu. Premijer Velike Britanije Toni Bler stajao je u Dauning stritu, a kraljica Elizabeta ispred Bakingamske palate. TV i Radio B92 u 13.00 su na dva minuta prekinuli program.

Gradonačelnik Ken Livingston je neposredno posle ceremonije odavanja počasti izjavio da je London uspeo da preživi poslednjih nedelju dana: "Ovaj grad je preživeo prošlu nedelju zato što nismo zapostavili jedni druge, kao što su teroristi želeli, već smo jedni druge bodrili."

Livingston je takođe poručio da ne treba osuditi muslimansku zajednicu zbog ovoga što se desilo: "Mi ne sudimo hrišćanima  zbog Radovana Karadžića i klanice koju je napravio u Bosni, svaka nacija ima i dobre i loše ljude. Mi sudimo o muslimanskoj zajednici u Londonu, po muslimanima koji su danas uz nas."

Posle objave da su teroristi bili britanski muslimani, premijer Toni Bler je rekao da će sazvati sastanak s muslimanskim liderima u Britaniji radi traženja načina za borbu protiv pogrešnog tumačenja islama.

Za vreme ceremonije odavanja počasti žrtvama, grupa britanskih  muslimana se pridružila građanima Londona u bolu, noseći parole na kojima je pisalo Islam je protiv terorizma.

Tajms: Zna se ko je organizator

Prema saznanjima Tajmsa, policija veruje da je utvrdila ko je bio glavni organizator napada. List ne navodi njegovo ime, ali piše da je i on britanski državljanin pakistanskog porekla. Veruje se da je u Britaniju ušao prošlog meseca i da je napustio zemlju dan pre eksplozije.

Međutim, sudeći po jednom dokumentu Dauning strita, iza napada u Londonu stoji Al Kaida. Naime, na listi koja je objavljena na Internet-sajtu službe premijera Tonija Blera, navode se svi napadi te organizacije u proteklih 12 godina, kao i napadi izvedeni 7. jula na tri londonske metro stanice i jednu autobusku liniju, koji su registrovani kao 31. operacija koju je izvela Al Kaida.

Prema navodima Dauning strita, dokument sadrži "značajne napade inspirisane Al Kaidom ili povezane sa tom organizacijom". Neka su direktno povezana s šefom Al Kaide, Osamom Bin Ladenom, neka s drugim šefovima Al Kaide, ali mnoga su izveli teroristi koji su bili inspirisni Al Kaidom, piše u tekstu.

Dokument, objasnio je poslanicima premijer Toni Bler, treba da istakne da su atentati na London u sklopu procesa koji je već nekoliko godina u toku i koji pogadja mnoge zemlje.

U dokumentu se kao prvi  napad Al Kaide navedi napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 26. februara 1993, kada je šest ljudi poginulo a više od 1.000 ranjeno, a potom i napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, kao i napadi na Madrid 11. marta 2004.

Ministarstvo: Bombe nisu iz SCG

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je da ne postoji mogućnost da su teroristi prilikom napada na podzemnu železnicu i autobus u Londonu koristili eksploziv iz skladišta Vojske Srbije i Crne Gore.

Ukupne količine plasitičnog eksploziva u naoružanju Vojske izražene su preciznim brojem komada. Eksploziv je pod strogom kontrolom, koja obuhvata svakodnevni obilazak i proveru magacina u kojima je smešten. Do sada nije bilo prijava otudjenja bilo kakve vrste eksploziva iz jedinica Vojske SCG, saopštilo je to ministarstvo.

EU pojačava borbu protiv terorizma

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije dogovorili su se o pojačanju borbe protiv terorizma. Na hitnom sastanku u Briselu dogovoreno je da do kraja godine bude primenjeno nekoliko bezbednosnih mera, primenjenih i posle napada u Madridu. Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Čarls Klark rekao je da su napadi u Londonu dali tom procesu dodatno ubrzanje.

"Imali smo dobru diskusiju i došli do veoma značajnog zaključka da smo svi u EU odlučni da ubrzamo posao kako bismo otežali izvršenje terorističkih napada. Naš dogovor se fokusira na širok spektar razmene podataka i informacija o ukradenom eksplozivu, o prisluškivanim razgovorima i o saradnji različitih službi. Postoji i odlučnost u svakoj zemlji da takva saradnja više ne bude odlagana", rekao je Klark.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: