Napadači iz Londona - Britanci

Britanska policija utvrdila je identitet sve četiri osobe koje su izazvale eksplozije u londonskom gradskom prevozu.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2005.

11:34

Default images

Dok traje istraga o nalogodavcima tih bombaških napada, neki britanski mediji javljaju da je eksploziv korišćen u akcijama najverovatnije nabavljen na Balkanu. S druge strane, kako je saopšteno, otkriveno je da su napadači britanski državljani pakistanskog porekla, koji su rođeni i odrasli u Lidsu, gradu na severu Britanije.

Identitet jednog od bombaša još uvek nije otkriven, a policija je privela rođaka jednog od njih na ispitivanje. Vest da iza napada stoje britanski građani šokirala je i građane i političare i raširila strah od mogućih osvetničkih napada na muslimane u Britaniji.

Policija je saopštila da da je, kao bombaše samoubice, identifikovala devetnaestogodišnjeg Hasiba Huseina, dvadesetdvodogidšnjeg studenta sporta Šezada Tavnera i tridesetodogišnjeg Muhameda Sadika Kana, koji je iza sebe ostavio jedno dete. U gradu u kom su živeli – Lidsu, policijska akcija i dalje traje, a stanovnici grada su evakuisani iz svojih kuća kako ne bi ometali istragu.

Ujak Šezada Tavnera izjavio je da je njegova porodica u šoku, i da neko mora da je stajao iza njegovog nećaka: "Bio je draga i mirna osoba, a ubio je ljude. Kako je mogao da uradi tako nešto, to ne mogu da shvatim." Na pitanje novinara da li je neko mogao da utiče na njega da to uradi, on je odgovorio da Šezad Tavner nikada nije govorio o politici, gledao vesti, kao i da nikada nije čitao novine. "Nikada ga nisam video da čita novine, zanimao ga je samo sport. Ovo je potpuni šok, potpuno neverovatno", rekao je ujak Šezada Tavnera.

Policijska istraga sada je uglavnom usmerena na to ko stoji iza četvorice bombaša samoubica, a u Britaniji raste strah da bi takvih grupa moglo da bude još. Ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark izjavio je da bi četovrica osumnjičenih za prošlonedeljne napade mogli bi da budu članovi "šire zajednice" sa međunarodnim vezama. "Osnovna pretpostavka, koja treba da bude proučena i ispitana, jeste da li su oni radili unutar šire zajednice", rekao je Klark.

Strah od odmazde nad muslimanima

Istovremeno sa strahom od novih napada, u Britaniji raste strah i od mogućih osvetničkih napada na muslimane u toj zemlji. Premijer Toni Bler sastao se sa muslimanskim poslanicima pre sednice parlamenta, najavljujući da će pokušati da mobiliše umerene muslimane u borbi protiv terorizma.

Na početku sednice, muslimanski poslanik Šahid Malik obratio se parlamentu. "Britanski muslimani moraju, a mislim i da su spremni, da se suprotstave glasovima zla u budućnosti. Pre nego što će nas podeliti, ti zli glasovi će ujediniti ljude u Britaniji u rešenosti da se obračunamo s njima. Ovo je presudan trenutak u za ovu zemlju", kazao je on.

Vođa opozicije, Majkl Hauard, pozvao je Blera da ga podrži u stavu da je osveta prema britanskim muslimanima neprihvatljiva: "Svako ko gaji mržnju prema našoj muislimanskoj zajednici, neprijatelj je svih nas, jer reaguje na način na koji teroristi i žele da reagujemo."

Bler je podržao ovu izjavu i najavio razgovore sa opozicijom o pooštravanju antiterorističkih zakona. "Ovo nije izolovani kriminalni čin. Ovo je ekstremna i zla ideologija, čiji koreni leže u perverznom i otrovnom pogrešnom tumačenju islama", poručio je Bler.

Inače, britanski ministar unutrašnjih poslova danas u Briselu Evropskom parlamentu predlaže usvajanje mera o čuvanju podataka o telefonskim razgovorima, kako bi se pomoglo policiji u istragama osumnjičenih za terorizam i drugih krivičnih dela.

Prema do sada saopštenim podacima, u bombaškim napadima u Londonu poginule su 52 osobe, a više od 700 ih je povređeno. Spasilačke ekipe i dalje tragaju za telima žrtava zarobljenim ispod jednog od vagona metroa u dubokom tunelu nedaleko od londonske stanice Kings kros.

Tragom bombi

Grupa britanskih inspektora, stručnjaka za terorizam, stigla je u Beograd svega četiri sata posle prošlonedeljenih eksplozija u Londonu, javio je najslušaniji grčki radio, Skaj.

Britanci su u Beogradu tragali za podacima o poreklu eksploziva, tvrdi taj radio, ne navodeći izvor informacije. Provladin list Elefteros Tipos piše da "tajne službe Engleske i Francuske istražuju terorističku vezu na relaciji Kosovo - London", a opozicioni Avrijani dodaje da CIA prodire na Balkan uz izgovor da želi da iskoreni jezgra Al-Kaide".

"Anglo-američka koalicija priprema konačno čišćenje Balkana, a kao izgovor koristi dirigovane informacije službi bezbednosti koje navodno dokazuju da je teroristička mreža sa Kosova predala napadačima-kamikazama u Londonu vojni materijal za izradu bombi", piše "Avrijani".

Podsetimo, Bezbednosno-informativna agencija demantovala je da su u Beograd došli britanski inspektori.

Inače, zbog navodnih terorističkih pretnji, Francuska je rešila da ponovo uvede kontrolu na granicama sa ostalim zemljama Evropske unije. To je jedna od odredbi u Šengenskom sporazumu, ali je do sada retko korišćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: