"Petrovdanski dani Srebrenice"

Duhovnom akademijom u Domu kulture u Srebrenici okončani su "Petrovdanski dani Srebrenice".

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2005.

09:21

Default images

Manifestacija je posvećena sećanju na stradanje srpskog stanovništva na području Srebrenice, Bratunca i Milića. Na vojnom groblju u Bratuncu juče je održan pomen i služen parastos Srbima koji su stradali u napadima muslimanskih snaga, pod komandom Nasera Orića, 1992. Tada je uništeno na desetine srpskih sela i najbrutalnije ubijeno na stotine srpskih civila u mestima u istočnoj Bosni.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, na području gornjeg Podrinja tokom rata je ubijeno više od 3.000 Srba.

Na Petrovdan 1992. selo su napale jedinice Nasera Orića, ubile sve koji su u selu ostali i popalili kuće. U tom selu u okolini Srebrenice više niko ne živi, posećuju ga samo porodice žrtava, i to na Petrovdan. "Treba mnogo vremena da se stare rane zaleče i treba mnogo strpljenja i razumevanja jednih za druge", kaže jedna od nekadašnjih meštanki sela.

Selo Kravice, međutim, za Srbe je simbol stradanja u poslednjem ratu. "To je bilo rano ujutro, akcija je počela u 5.30, neki naši su spavali na linijama. Posle smo svi ustali, nismo ni doručkovali. U 3.00 je Kravica napuštena, otišli smo gladni, žedni i izmoreni. Oca sam ostavio u Domu zdravlja i posle ga više nisam našao. Apsolutno ništa, samo njegovo civilno odelo, ni kosti nisam našao", kaže jedan Kravičanin koji je otišao iz sela.  

I Srbi i Bošnjaci još ne znaju gde su grobovi njihovih najbližih. Žrtve su na obe strane, a proces pomirenja tek treba da počne.

Ko nije došao

Predsednik Srbije Boris Tadić nije prisustvovao komemoraciji u Bratuncu, a kao njegov izaslanik tamo je bio njegov savetnik za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Simić, koji je, odgovarajući na pitanje zašto Tadić nije došao da oda poštu srpskim žrtvama, objasnio da su ga u tome omeli mnogo ranije zakazani sastanci o Kosovu, a da je pre pet dana dobio poziv za jučerašnji skup.

"Na žalost, Tadić nije mogao da dođe pre svega zato što je kasno dobio poziv. Drugo, imao je već ugovorene sastanke oko standarda na Kosovu, razgovore s jednim državnikom SAD. Tadiću je žao, a rekao je da će, ako bude potrebno, doći i da bi voleo da dođe u Bratunac za Božić, kada se desio masakr u Kravicama", kaže Simić.

U srebreničkoj crkvi nije bilo predstavnika Srpske radikalne stranke, iako su iz redova radikala stizale najave o tome, a nisu ni, sa ostalim zvaničnicima, obišli srpska sela.

Pomenu srpskim žrtvama nisu prisustvovali ni predstavnici međunarodne zajednice.

Stro odao priznanje Tadiću

Šef diplomatije Velike Britanije Džek Stro odao je priznanje predsedniku Srbije Borisu Tadiću zbog odluke da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici i pohvalio nastojanja za hapšenje odgovornih za zločine pre 10 godina.

"Budućnost Srbije, kao i budućnost ostalih zemalja, leži u Evropskoj uniji. Za to je u velikoj meri zaslužan predsednik Srbije, koji je došao u Srebrenicu i pokazao veliku hrabrost. Ja mu zbog toga čestitam", izjavio je Stro za BBC, prenosi Beta.

Ima li (su)života na Balkanu?

Komemoracije u Potočarima i Bratuncu protekle su mirno, ali život u srebreničkom kraju još je daleko od normalnog. O tome kako danas razmišljaju i šta kažu Srbi i Muslimani s područja Srebrenice, pročitajte u Temi.

S druge strane, o odnosu Srbije prema zločinu u Srebrenici, govorila je i predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić, učestvujući na naučnom skupu koji je prethodio obeležavanju desetogodišnjici zločina nad Muslimanima u Srebrenici. Govor Nataše Mićić možete pročitati u rubrici Moj ugao.

Gledanost porasla, ali i pretnje

Programe Televizije B92, koji su u ponedeljak pratili obeležavanje desetogodišnjice srebreničkog masakra, gledalo je između 1,3 miliona i 1,8 miliona gledalaca u Srbiji.

Direktan prenos komemoracije iz Potočara, kao i dokumentarac "Krik iz groba" koji je potom emitovan, bili su najgledaniji televizijski programi u intervalu u kom su prikazani, i provukli su pažnju 19 odsto, odnosno 18 odsto gledališta. Uopšte, u periodu od 12.00 do 17.00, Televizija B92 bila je najgledanija televizija.

Iako su se u periodu koji je prethodio toj godišnjici pretnje iz ultradesničarskih krugova upućene rukovodstvu i novinarima B92 pojačale, pažnja ovako brojne publike posvećena ovoj temi na Televiziji B92 potvrđuje poverenje koje ova informativna kuća uživa, kao i utemeljenost njenih uređivačkih odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: