Otkriveni teroristi iz Londona

Engleska policija saopštila je nove nalaze iz istrage o terorističkim napadima u londonskom gradskom prevozu.

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2005.

10:50

Default images

Utvrđeno je da su direktni izvršioci u London zajedno došli vozom iz oblasti zapadnog Jorkšira i da su sva četiri napadača lično uneli sve četiri bombe u javni prevoz. Policija kaže da je saslušala nekoliko stotina svedoka i pregledala preko 2.500 snimaka, napravljenih kamerama za nadzor.

"Sada znamo da su sva četvorica muškaraca došla u London vozom, u četvrtak ujutru, 7. jula. Našli smo snimke kamera za nadzor na kojima se vide njih četvorica na stanici Kings Kros, nešto pre 08.30 tog jutra", kazao je Piter Klark, šef anit-terorističke jedinice.

Pretpostavlja se da je najmanje jedna od osumnjičenih osoba u metrou poginula. Što se tiče bombe u autobusu, nije sigurno da li je to bio svesni samoubica, ali ističe se detalj da je ta eksplozija usledila gotovo tačno jedan sat posle prve tri u metrou. Policija saopštava da su sva četiri osumnjičena identifikovana i da je policija već bila na njihovim kućnim adresama i uhapsila jednu osobu.

Na železničkoj stanici u Lutonu pronađen je automobil za koji se veruje da ima veze sa napadima. U gradu Lidsu, policija je evakuisala preko 6.000 građana i upala u šest kuća. Međutim, naglašava se da je istraga još uvek u ranoj fazi. Šef londonske policije kaže da čitava operacija ima i preventivni karakter, jer nije pitanje da li će teroristi izvršiti novi napad, već je samo pitanje kada.

Štampa: Odakle su došle bombe

Bombe upotrebljene u napadima u Londonu, u kojima je, za sada, stradalo najmanje 52 osobe, najverovatnije je napravila jedna osoba i to koristeći vojni eksploziv.

Kako piše Tajms, ne navodeći izvor, policija je slične delove eksploziva otkrila na sve četiri lokacije na kojima su u četvrtak odjeknule eksplozije. Istražioci procenjuju da su bombe delo jednog čoveka, a da je svaka napravljena od vojnog eksploziva čije bi poreklo moglo biti sa Balkana, navodi list.

List dodaje da je policija počela analizu sadržaja sa 2.500 kamera za nadzor postavljenih u čitavom gradu u pokušaju da identifikuje počinioce. Lekari pridaju posebnu pažnju analizi posmrtnih ostataka dve osobe nađene u autobusu, pokušavajući da utvrde da li je jedna od njih postavila bombu.

"Izbegavajte London"

Vojnicima SAD u Britaniji naloženo je da izbegavaju London. Oko 12.000 američkih vazduhoplovaca baziranih u Velikoj Britaniji direktivu je dobilo u petak, dan posle napada, a ona se odnosi i na njihove porodice, prenose svetske agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: