Ključne reči za Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić sreo se danas u Beogradu s Kaiem Eideom.

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2005.

09:25

Default images

U ovom trenutku ne postoje uslovi na Kosovu i Metohiji za učešće Srba u radu privremenih institucija u Pokrajini, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu standarda na Kosovu Kai Eideom. Eide je ponovio stav, koji je izneo juče posle sastanka s Vukom Draškovićem, da srpska strana mora da učestvuje u institucijama na Kosovu.

Predsednik Srbije je posle sastanka sa Kai Eideom rekao da srpska strana želi da učestvuje u radu institucija na Kosovu, ali je naglasio da je pre toga neophodno poboljšanje uslova života kako bi se ubzao proces koji vodi ka budućem rešenju za Kosovo i Metohiju. Tim rešenjem trebalo bi da budu zadovoljne sve strane, rekao je Tadić.

Na sastanku je zaključeno da je decentralizacija ključna reč na Kosovu. "Preduslov za uključenje u institucije, to je zajednička politika Vlade i predsednika, jeste da se desi nekakav napredak, evidentan napredak na terenu u procesu decentralizacije. Srbija je za aktivnu participirajuću politiku, ali istovremeno traži aktivnu politiku međunarodne zajednice i garancije privremenih institucija na Kosovu i Metohiji da će proces decentralizacije krenuti da bi učešće imalo svog pravog smila", kazao je Tadić.

Eide je rekao da se tokom deset dana boravka na Kosovu upoznao sa situacijom na terenu i naglasio da se mora više raditi na pitanjima važnim za stanovništvo na Kosovu. On je istakao da bezbednost mora biti na većem nivou, jer je to preduslov da bi se krenulo dalje: "Želeli bi smo da vidimo kosovske Srbe u insitucijama, najpre u Skupštini Kosova. Kao što sam rekao, dva su aspekta tog pitanja – jedan je učešće Srba, a drugi pitanje albanske većine koja treba da pokaže razumevanje i političku odgovornost kako bi učešće Srba bilo stvarno, značajno i davalo rezultate, a u interesu cele populacije Kosova."

Predsednik Srbije istakao je da je preduslov za nalaženje rešenja za Kosovo početak direktnog dijaloga premijera i predsednika Srbije i Kosova, a da je njegovo odbijanje dokaz da albanska strana ne preuzima odgovornost za buduća rešenja. “Moja vrata za razgovor sa Ibrahimom Rugovom su otvorena i spreman sam da se dva sata posle njegovog pristanka sastanem s Rugovom u Prištini ili Beogradu”, rekao je Tadić.

Osim s Tadićem, Eide se danas sastao i sa ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem, koji je norveškom diplomati rekao da standardi u pokrajini ni približno nisu ispunjeni.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ljajić je naveo "da se ne sme stvarati veštačka slika o ispunjenosti standarda niti ući u pregovarački proces bez prethodno ispunjenih uslova". Eide je, kako se navodi u saopštenju, pokazao razumevanje za delikatnost problema čije rešenje ne sme izazvati radikalizaciju ni na jednoj strani, pa će obaviti dodatni krug konsultacija u Prištini i Beogradu, sredinom avgusta.

Eide je višednevnu posetu Beogradu počeo juče, a sutra bi trebalo da se sastane sa predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo Nebojšom Čovićem.

Član DS-a neće ući u skupštinu Kosova

I Demokratska stranka smatra da nisu ispunjeni svi uslovi za ulazak Srba u privremeni parlament Kosova. Šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Dušan Petrović, rekao je da Goran Bogdanović, koji je član DS-a i predsednik Odbora DS-a za Kosovo i Metohiju, neće ući u parlament.

Petrović je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić pozvao Srbe sa Kosova da izađu na izbore, da taj njegov stav nije imao podršku, da je mali broj građana izašao na izbore i da zbog toga Srbi danas imaju deset poslanika u privremenom parlamentu Kosova.

Bogdanović, koji je poslanik Srpske liste za Kosovo i Metohiju, međutim, kaže da će poslanici s te liste konačan stav o ulasku u kosovski parlametn doneti do kraja ove sedmice.  

Bogdanović koji se protivi ulasku u institucije bez zvaničnog stava Beograda rekao je da poslanici Srpske liste, zbog nesaglasnosti državnog vrha, još uvek nisu doneli odluku o ulasku u parlament: "Ne želimo da budemo destabilizujući fakor i narušimo ranije postignuto jedinstvo u državnom vrhu", rekao je on i dodao "podrška državnog vrha Srbije nam je potrebna jer nismo dobili kredibilitet na izborima".

Raspodela odgovornosti

Oliver Ivanoviæ (Dnevnik)
Oliver Ivanović kaže da danas ne treba očekivati velike odluke o ulasku Srba u kosovske institucije. Prema ranijim najavama, poslanici Srpske liste za Kosovo i Metohiju danas treba da odluče o ulasku u kosovske institucije, a nosilac te liste navodi da sastanku u Kosovskoj Mitrovici neće moći da prisustvuju neki od članova od koalicije, ali i da u Beogradu sazreva saznanje da Srbi moraju da se uključe u institucije.

"Vrlo je važno da svi shvate da nedonošenje odluka i nečinjenje ne oslobađa od odgovornosti nego nas vuče u propast. Pre ili kasnije postaćemo svesni da, ako budemo ometali i ne budemo konstruktivni, možemo biti zaobiđeni. Čini mi se da vlast u Srbiji to mora da shvati. Neki na taj način pokušavaju da pobegnu od odgovornosti za budući status Kosova i Metohije, ali mislim da će toga biti svestan čitav naš narod i oni koji bi kao posledicu takve politike mogli ostati bez domova ili bez perspektive", kaže Ivanović.

Oliver Ivanović nije mogao da precizira kada bi konačna odluka o ulasku u institucije mogla biti doneta i dodao da Beograd mora preuzeti odgovornost. "Mislim da su svi svesni da ne možemo na sebe preuzeti tako teške korake u takvoj situaciji, pogotovo ako takvi koraci dele koaliciju, a ona, čak ni potpuno jedinstvena, ne može mnogo uraditi ako ne dobije podršku državnog vrha. Mi jedni bez drugih ne možemo uraditi baš ništa, ne postoji mogućnost da nas državni vrh zameni, niti srpska lista namerava na sebe da preuzme veliku odgovornost za velike stvari, kao što je status Kosova i Metohije", kaže Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: