London: Evakuisan Dauning strit

Londonska policija zatvorila je danas zbog sumnjivog paketa ulice u kojima se nalazi većina vladinih ustanova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.07.2005.

09:01

Default images

Zatvorena su oba kraja ulice Vajthol, kao i ulica u kojoj živi i radi britanski premijer Toni Bler, Dauning strit. Istovremeno, sa ulica su evakuisana i sva parkirana vozila, osim dva gradska autobusa, a policija sa psima obučenim za pronalaženje eksploziva patrolira Vajtholom. Broj poginulih zvanično se popeo na 52, a identifikovana je i prva žrtva.

Policija je saopštila da je identifikovala prvu žrtvu, 53-godišnju Sjuzan Livi iz Hertfordšira kod Londona. 56 osoba i dalje je u bolnici. 

Članovi porodica su kritikovali policiju zbog sporosti u potvrđivanju identiteta žrtava. Londonac Džon Tejlor i dalje ne može da nađe ćerku Keri: "Mislimo da je nedostatak informacija najveći problem. Najgore je to što i dalje ne znamo gde je. Sve izgleda nestvarno, kao da sanjamo, prenosi Fonet. Uopšte ne možemo da spavamo, moja žena je prestala da jede." Policija, međutim, kaže da mora da ispoštuje zakonske odredbe u identifikaciji tela koja drži u improvizovanoj mrtvačnici na nepoznatoj vojnoj lokaciji.

Spasilačke ekipe pokušavaju i dalje da izvuku preostala tela nastradalih u metrou, ali u tome nailaze na poteškoće zbog udaljenosti mesta eksplozije pod zemljom, pacova u tunelima i vrućine.
Britanska saobraćajna policija je pozvala građane Londona da se danas vrate na posao i otvore svoje radnje, dok je gradonačelnik Londona Ken Livingston danas krenuo metroom na posao, poručivši Londoncima da nastave sa svojim životom. "Mi idemo na posao. Mi nastavljamo naše živote", rekao je on i pozvao stanovnike Londona da ne dozvole "maloj grupi terorista" da promeni njihov način života.

Istraga se nastavlja

Istražitelji i dalje ne govore ništa o mogućim osumnjičenima za bombaške napade, ali londonska štampa piše da je jedan od njih možda Mustafa Setmarijan Nasar, Sirijac za koga se veruje da je šef Al Kaidinih operacija u Evropi i navodno kreator bombaških napada u Madridu prošle godine.

Tri osobe, koje su u nedelju uhapšene na londonskom aerodromu Hitrou, oslobođene su kasno uveče bez podizanja optužnice. Kako je ranije saopšteno, te osobe su uhapšene u skladu s britanskim zakonom o suzbijanju terorizma, tri dana nakon terorističkih napada u Londonu.

Međutim, visoki zvaničnik Skotland Jarda Brajan Pedik rekao je AFP-u da se takva hapšenja događaju svake sedmice. On je rekao da se za sada ne može reći da li postoji direktna veza između uhapšenih osoba i terorističkih napada, koji su se u četvrtak dogodili u londonskom metrou i u jednom autobusu.

Fišer protiv dodatnih kontrola građana

Predsednik Austrije Hajnc Fišer, komentarišući zahtev britanskog ministra unutrašnjih poslova da se snimaju telefonski razgovori i kontrolišu elektronske pošte radi suzbijanja terorizma, usprotivio se takvom predlogu ocenjujući ga kao suzbijanje građanskih prava.

Fišer je istakao da se na terorizam ne sme odgovarati slepom mržnjom niti ishitreno, jer bi to moglo dovesti do sukoba civilizacija. "Radi se pre svega o zaštiti našeg načina života i o razmišljanju kako stati na put pogledima koji stoje iza terorizma", naglasio je on u izjavi koju je večeras objavila austrijska državna televizija.

Gradski park posvećen žrtvama

Jedan gradski park na obali Temze u Londonu biće danas na svečanoj komemoraciji posvećen žrtvama terorističkih napada u britanskoj prestonici, saopštio je portparol premijera Tonija Blera.

Park Viktorija embenkment gardens, koji se nalazi u blizini metro stanice Embenkment, biće posvećen žrtvama terorističkih napada. "Svrha ovog parka je da bude jedinstveno mesto posvećeno sećanju na osobe koje su ubijene u četiri napada, pogotovo što je iz bezbednosnih razloga ljudima otežano da odnose cveće na mesta na kojima su se dogodili napadi", rekao je portparol.

Brojni građani Londona tokom vikenda su odlazili na mesta na kojima su se dogodili atentati, gde su odnosili cveće i poruke solidarnosti. Stanice metroa izlepljene su slikama ljudi koji su nestali.

Pojačane mere bezbednosti i u Istanbulu

Policija u Istanbulu pojačala je mere bezbednosti u podzemnoj železnici i na tramvajskim stanicama nakon bombaških napada u Londonu, rekao je šef istanbulske policije Dželaletin Džerah.

On je rekao da u Istanbulu sada ima 550 sigurnosnih kamera za saobraćaj i da bi nove kamere bile postavljene "u kratkom vremenskom periodu", ali nije naveo koliko će kamera biti postavljeno. Radnici privatnog obezbeđenja povremeno proveravaju torbe putnika sa detektorima za metal na nekim stanicama metroa. Anadolija je javila da su pojačane i bezbednosne provere na ulazima u stanice.

Oko 60 osoba je poginulo i više stotina je ranjeno u bombaškim napadima u novembru 2003. godine u Istanbulu, kada su islamski ekstremisti napali predstavništvo londonske banke u Istanbulu, zatim britanski konzulat i sinagogu. Turske vlasti su uhapsile više od 60 osoba u vezi s tim napadom, a bezbednosni zvaničnici kažu da redovno sprečavaju ostvarivanje planova potencijalnih terorista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: