DJINDJIC: DUZ GRANICE SA KOSOVOM-PAT POZICIJA

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2000.

13:45

Default images
Lider Demokratske stranke Zoran Djindjic u ponedeljak je izjavio da je duz administrativne granice Srbije i Kosova "stvorena pat pozicija izmedju srpskih snaga bezbednosti i naoruzanih Albanaca". "Pri tome, vreme radi protiv nas. Teroristi su se ukopali citavom duzinom granice i sada je tamo status kvo. Svaki dan koji prodje pojacava njihove pozicije, a nase smanjuje. Zbog toga mora se delovati odlucno i brzo", rekao je Djindjic agenciji Beta. "Ja sam za razgovor, diplomatiju i mirna sredstva. Svi smo mi za mir, mnogo vise ja nego bilo ko drugi. Ali, sta cemo ako teroristi nisu za to. Da li mi mozemo da prihvatimo da oni korak po korak ulaze na teritoriju centralne Srbije i da preseku glavnu liniju komunikacije izmedju nas i Bliskog Istoka, prvi put za poslednjih 500 godina", rekao je Djindjic. Prema njegovim recima, ako razgovorima i ubedjivanjem Srbija i SRJ ne budu mogle da odbrane svoju teritoriju "moraju se naci druga sredstva, sto bi ucinila svaka normalna drzava". "Ne mozemo cekati da medjunarodna zajednica resi nase probleme. Treba da jasno definisemo nase zadatke i kazemo sta hocemo. Treba medjunarodnu zajednicu da pitamo da li te ciljeve mogu da postignu ubedjivanjem Albanaca. Ako ne mogu, srpske snage treba da udju u tampon zonu i pociste teroristicke formacije, nakon prethodnih medjunarodnih konsultacija", kazao je Djindjic. On je rekao da te konsultacije jugoslovenska diplomatija treba da obavi brzo, u jednom danu, a da je policija Srbije spremna da "bez prevelikih zrtava, krizni teren pocisti od terorista za dva dana". "Jugoslovenska diplomatija jasan stav treba da saopsti medjunarodnoj zajednici i da najavi da ce se, nakon postignutih ciljeva, povuci u u skladu sa Kumanovskim vojno-tehnickim sporazumom", rekao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: