Britanski plan za pomirenje

Propali napori Britanije da privoli sve strane u ratu u BiH da objave deklaraciju o uzajamnom praštanju i pomirenju, piše Gardijan.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2005.

10:56

Default images

Britanski "Gardijan" piše da su propali napori Britanije da se to desi tokom predstojećeg obeležavanja desetogodišnjice zločina u Srebrenici. Londonski list, kako prenosi BBC, piše da su britanske diplomate na Balkanu, po svemu sudeći, vrlo loše procenile raspoloženje na terenu, predlažući liderima Bosne, Srbije i Hrvatske da objave deklaraciju sa ciljem da se zaleče rane iz prošlosti.

Savetnik člana bosanskog predsedništva Sulejmana Tihića izjavio je da je pomen u Srebrenici pogrešan trenutak i pogrešno mesto za praštanje i mirenje, dok je savetnik hrvatskog predsednika Stipe Mesića ocenio da je ideja zapanjujuća, pošto za Srebrenicu treba se izvinjavaju samo Srbi i Holanđani.

"Gardijan" donosi i komentar Džonatana Stila koji smatra da ni deset godina posle Srebrenice Srbi nisu spremni da se suoče sa zločinima. "U proteklih deset godina, otkako se završio rat u Bosni, pripadnici NATO-a samo su tri puta pokušali da uhapse Radovana Karadzića, dok Ratko Mladić živi u Srbiji. EU se zadovoljava time da Srbiji nudi neodređena obećanja o članstvu ukoliko generala ubedi da se preda Hagu. Sve dok Mladić ne bude iza rešetaka, mrlja Srebrenice biće na savesti kako zapadnih vlada tako i Srbije", piše Stil.

"Novi list": Pomirenje da, ali ne u Srebrenici

Hrvatska bi sa Srbijom i Crnom Gorom i BiH bila spremna da potpiše izjavu uzajamnog pomirenja, ali ne 11. jula u Srebrenici, kako je to nedavno neformalno predložila britanska diplomatija, piše riječki "Novi list", pozivajući se na "neslužbene izvore diplomatskih kuloara" u Zagrebu.

"Novi list" navodi da se juče pojavila neslužbena informacija prema kojoj Hrvatska nema ništa protiv da s druge dve države Dejtonskog trougla potpiše zajedničku izjavu pomirenja, ali ne u Srebrenici, i ne "na datum desete godišnjice srpskog pokolja srebreničkih Bošnjaka".

Nazivajući britanski predlog "nezgrapnim", list piše da je takvu ideju ponudio britanski ministar spoljnih poslova Džek Stro, ali osim što je u službenom Zagrebu i Sarajevu izazvao odlučno odbijanje, zainteresovao je i neke svetske medije. "Britanskim ambasadorima u Hrvatskoj i BiH, koji su proteklih nedelja državna vođstva u Zagrebu i Sarajevu usmeno obavestili o zamisli, rečeno je da je predlog neopravdan, a predočeni su im i razlozi: Hrvatska ne vidi razloga da u Srebrenici potpisuje bilo šta, jer uz tamošnji zločin nije vezana ni na koji način", piše Novi list.

"BiH, čiji su građani bili žrtva srebreničkog zločina, najvećeg posle Drugog svetskog rata, odbija da potpiše izjavu izvinjenja i pomirenja s predstavnicima države čiji su državljani taj zločin počinili, uz to i na samom mestu zločina, na njegovu desetu godišnjicu, i još pre nego što se odgovorna država izvinila", navodi dalje list, prenosi Beta.

U tekstu se upozorava da Hrvatska "pred međunarodnim partnerima ne želi da ostavi utisak države koja 'a priori' odbija pomirenje", te se prenosi priča iz neimenovanih diplomatskih kuloara, prema kojoj je Hrvatska spremna da potpiše zajedničku izjavu pomirenja sa SCG i BiH, ali "ne u Srebrenici, i ne 11. jula". List navodi da se ta tvrdnja u zvaničnim izvorima nije mogla proveriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: