KOSTUNICA: NIJE VREME ZA RATNE POKLICE, VEC ZA DIPLOMATIJU

Izvor: B92

Nedelja, 03.12.2000.

19:16

Default images
Predsednik SR Jugoslavije Vojislav Kostunica ponovio je u nedelju opredeljenje da se postuju svi medjunarodni sporazumi o Kosovu i pozvao sve politicare u zemlji da se uzdrze od "neodmerenih izjava i bojevih poklica". "SRJ je duzna da postuje Vojno-tehnicki sporazum iz Kumanova i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 kao temelj za resenje kosovskog pitanja i problema koje albanski ekstremisti izazivaju na jugu uze Srbije. Opasno je i neodgovorno na jedan ekstremizam odgovarati drugim", naveo je Kostunica u pisanoj izjavi dostavljenoj iz kabineta sefa drzave. Kostunica je istakao da ovo "nije vreme za ratovanje, vec za mudru diplomatsku akciju" i podvukao neophodnost mirnog resenja svih problema. "Nemamo prava na ratne poklice u ovako osiromasenoj zemlji, sa stanovnistvom vec desetkovanim represijom, sankcijama i bombama. Nemamo prava na ratne poklice ni zbog one trecine Srba koja je jedva pretekla na Kosovu, ni zbog dve trecine raseljenih kosovskih Srba i stotina hiljada izbeglica iz BiH, ni zbog Albanaca, nasih drzavljana, koje i na Kosovu i van njega ekstremisti guraju u rat", naveo je Kostunica. Predsednik SRJ je istakao i da u resenju krize racuna i na medjunarodnu zajednicu, pre svega na njenu spemnost da ispuni preuzete obaveze, prenosi Beta. "Sve sto se moze resiti mirnim putem i diplomatskim sredstvima, a napetost na jugu uze Srbije svakako moze da se otkloni na taj nacin, tako mora i da se resi", pise u izjavi Kostunice. On je pozvao sve politicare u SRJ, "kojima je istinski stalo do ocuvanja naroda i drzave, da se uzdrze od neodmerenih izjava i bojevih poklica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: