Tadić: U Srebrenicu kao predsednik

"Idem u Srebrenicu zato što se tamo desio ratni zločin, koji su počinili neki moji sunarodnici u nacionalno ime", kaže Tadić.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 23.06.2005.

14:18

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je novinarimau Bukureštu, gde boradi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da će komemorativnom skupu u Srebrenici prisustvovati da bi pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad drugim narodima.

On je rekao da krivci za zločine nisu narodi, već pojedinci. "Idem u Srebrenicu jer želim da pokažem kako Srbija iskazuje svoj odnos prema ratnim zločinima. Idem u Srebrenicu kao predsednik Srbije da odam poštu nevinim žrtvama, na desetogodišnjicu zločina koji se tamo dogodio", rekao je Tadić.

"Desilo se mnogo zločina prema mom narodu, a u Srebrenicu odlazim da pokažem kako se mi u Srbiji odnosimo prema zločinima", rekao je Tadić.

Skupština SE o Srebrenici

Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila je deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Deklaracija koju je potpisalo 36 poslanika Parlamentarne skupštine, prema proceduri je zavedena kao dokument Parlamentarne skupštine SE kojim se izražava stav njegovih potpisnika, a doneta je na inicijativu poslanika iz Bosne i Hercegovine.

U deklaraciji se navodi da je prošlo 10 godina od genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, a da još nije došlo do suočavanja sa istinom da je na hiljade nevinih ljudi ubijeno na organizovano i hladnokrvno. "Njihova drugačija imena i veroispovest bili su jedini razlozi zbog kojih su postali nevine žrtve takvog zločina. Izvršioci zločina, koji su pucali u bespomoćnu decu i starce, nosili su srpska imena i srpsku zastavu. To je istina s kojom svi, a pre svega srpsko društvo, treba da se suočimo", navodi se u deklaraciji.

"Institucije međunarodne zajednice imaju istu moralnu odgovornost, a to je privođenje pravdi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih sa liste ratnih zločinaca, a ta  odgovornost je na svima, a na prvom mestu BiH, Srbije i Crne Gore, ali i predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: