Hapsiti ili ne hapsiti

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da Vlada nije razmatrala pitanje hapšenja haških optuženika, kako je rekao Miroljub Labus.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2005.

16:26

Default images

"Za sve ostalo pitajte Labusa", rekao je Stojković. Iako je u Kraljevu demantovao da Vlada pregovara sa generalom Ratkom Mladićem, Miroljub Labus je rekao da je vlada angažovala službe da dođu do informacije da li se preostali optuženici nalaze na njenoj teritoriji i da ih uhapsi ukoliko su u Srbiji.

Takva izjava iznenadila je druge članove vlade koji kažu da vlada svoju politiku prema haškim optuženicima za sada ne namerava da menja. Ipak, čak i ako Vlada eventualno krene u hapšenje haških begunaca, po svemu sudeći neće morati da brine za podršku SPS-a.

Iako više od godinu dana prete da će uskratiti podršku manjinskoj vladi ukoliko neko od optuženih za ratne zločine u Hag ode silom, u SPS-u se ne uzbuđuju zbog moguće promene kursa vlade prema osobama sa haških poternica. Prema njihovim tvrdnjama, niko od optuženih iz Srbije više nije ovde. Ipak, intersantno je da socijalisti ne prete uskraćivanjem poverenja Vladi ukoliko u Srbiji bude uhapšen Ratko Mladić. Zoran Anđeković: "Pa, koliko ja znam, Srbija tvrdi da on nije ovde, a i nije državljanin Srbije.

Labusovu najavu šaljivo su dočekali u Demokratskoj stranci ocenom da se vlada razviju u dobrom pravcu ali i pitanjem šta su čekali od marta prošle godine. Dušan Petrović: "Ito je jedan tragičan nedostatak osećaja za vreme, kao ključni resurs u svim socijalnim promenama koje su u toku u Srbiji. Dakle, ko ne respektuje vreme, taj nije u stanju da vodi državu na dobar način."

Podsetimo, Haški tribunal još uvek traga za devetoricom građana Srbije i Republike Srpske: Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, generalom Vlastimirom Đorđevićem, braćom Sredojem i Milanom Lukićem, Goranom Hadžićem, Zdravkom Tolimirom i Stojanom Župljaninom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: