Ibarska: Tužba traži najveću kaznu

Tužba je u završnoj reči tražila maksimalne kazne za optužene u slučaju Ibarska magistrala.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2005.

14:08

Default images

Zamenik javnog tužioca Vojislav Šoškić zatražio je maksimalne kazne za optužene, a advokati odbrane traže poslobađajuće presude. Tužilac smatra da optuženima za četvorostruko ubistvo funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali treba izreći maksimalne kazne jer, kako je rekao, ovo je suđenje samom zlu, a ne samo optuženima i takva kazna može biti opomena za optužene i sve druge da se takav zločin ne ponovi.

Šoškić je upitao i da li ima išta teže kada ubijaju oni koji su dužni da čuvaju živote građana i zbog toga imaju posebna ovlašćenja. Tužilac je kroz svoju završnu reč pročitao i priznanje optuženog Dušana Maričića dato u istrazi. Maričić je tada naveo da im je zadatak dao Milorad Ulemek, ali da im je rekao da treba da izazovu direktan sudar sa kolima albanske mafije, koja ide ka Kosovu da pomogne teroristima. Uz precizan opis kako je delo izvršeno, Maričić dodaje i da je tek uveče tog 3. oktobra saznao koga su ubili, kao i da je Ulemek bio ljut što su na licu mesta ostavili tablice kamiona.

Davanje završne reči započela je i odbrana, a advokati prvooptuženog Radomira Markovića, nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti, zatražili su oslobađajuću presudu, navodeći da je nevin. "Ovo je jako komplikovan slučaj, vidite i sami, traje četiri godine. Pretpstavljam da sudsko veće već ima… imajući u vidu već iznete dokaze, neće im biti lako, pretpostavljam ni jednostavno, da donesu odluku. Nadam se da će odluka, što se tiče našeg branjenika, biti povoljna, jer videli ste sami, a tvrdnje našeg dela odbrane je da u odnosu na Radomira Markovića ovde apsolutno, a pogotovo po novoj optužnici, nema dokaza", kaže advokat odbrane Goran Petronijević.

U svojoj završnoj reči Radomir Marković je rekao da su političari insistirali da bude optužen posle 5. oktobra jer su imali strah od dosijea DB-a, za koje, kako je rekao pred sudom, nije dozvolio da budu uništeni ni da nestanu. On je ponovio priče koje se ispredaju od početka postupka, a to je da Vuk Drašković u vreme zločina na Iberskoj nije imao političku moć i da je služio Miloševiću za rasturanje opozicije, pa nije bilo ni razloga da bude politički likvidiran. Podsetimo, na Draškovića je šest meseci kasnije pokušan još jedan atentat u Budvi, za koji je takođe optužen Marković.

Svoje završen reči dali su i Branko Đurić, bivši šef beogradske policije, i Boško Radonjić, bivši šef DB-a Beograda, čiji advokat je takođe tražio oslobađajuću presudu.

Govoreći pred sudom, brat jednog od poginulih članova SPO-a, Zvonka Osmajlića, Veselin Osmajlić rekao je da mu je teže sada kada pogleda od kakvog ološa i kakve bruke  mu je poginuo brat. Reči koje je izgovorio pred sudom Osmajlić je ponovio i za B92: "Ja sam zatražio od veća da se ipak njima sudi po starom zakonu, gde postoji smrtna kazna. Ja znam da možda neće to moći, ali smatram da postoje pravni osnovi da bi se moglo njima suditi po starom zakonu, ali to sve zavisi do veća. Međutim, ako ih veće osudi na maksimalne kazne od 40 godina, to će za zlikovce i ubice mog brata i mojih prijatelja biti nagrada, jer će njih porodice moći u zatvoru da posećuju, a mi naše pokojnike više nikada nećemo videti."

U nastavku suđenja završne reči daće advokati odbrane i ostali optuženi, među kojima i Milorad Ulemek, a presuda bi mogla najkasnije da bude doneta sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: