EU bez budžeta i u dubokoj krizi

Čelnici Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o budžetu Unije za period od 2007. do 2013.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2005.

11:57

Default images

Lideri EU u Briselu nisu uspeli da postignu sporazum o spornim pitanjima britanskih olakšica i subvencija francuskim poljoprivrednicima. Premijer predsedavajućeg EU, Luksemburga, Žan Klod Junker konstatovao je da Evropa ne samo da je u krizi, već da je ta kriza duboka. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da upravo Velika Britanija za dve nedelje preuzima mesto predsedavajućeg Unije.

Deset novih članica EU, predvođenih Poljskom, bilo je, pred kraj Samita, spremno da prihvati manje sredstava kako sporazum o budžetu bio postignut, a kako se to dogodilo hitno potrebne investicije u zemlje istočne Evrope su odložene.

Junker i Širak optužuju Britaniju

Žan Klod Junker i predsednik Francuske Žak Širak optužili su Veliku Britaniju za neuspeh pregovora o budžetu, javljaju agencije, a Junker je izjavio da ga je sramota što su nove, siromašnije članice EU, ponudile da primaju manji deo iz budžeta EU kako bi udovoljile bogatima.

Šef diplomatije Velike Britanije Džek Stro izjavio je da je Evropa podeljena na one koji su okrenuti prema budućnosti i na one koji su okrenuti prema prošlosti. “Evropu čekaju suštinske promene, a odbijanje Francuske i Holandije da prihvate Ustav EU je evropski staromodan koncept", kaže Stro.

Poljska razočarana

U Poljskoj vlada veliko razočaranje zbog kraha pregovora o novom budžetu EU jer bi u slučaju izostanka dogovora od 2007. dobijala 4,6 umesto planiranih 8,7 milijardi evra godišnje. Premijer Poljske je upozorio na to da je Unija otišla suviše daleko da bi sada mogla da se svede samo na zajedničko tržište, prenosi poljski dnevnik Žečpospolita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: