I Evropska unija u krizi

Lideri Evropske unije saglasili su na Samitu u Briselu o pomeranju roka za ratifikaciju Ustava EU.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

08:43

Default images

Rok je pomeren sa novembra 2006. pošto su Francuska i Holandija odbacile Ustav, a lideri EU su ocenili da bi proces ratifikacije trebalo nastaviti.

"Datum koji je prvobitno bio postavljen za ratifikaciju, 1. novembar 2006, više nije održiv", rekao je premijer Luksemburga Žan Klod Junker i dodao da je na Samitu zaključeno da Ustav verovatno neće biti ratifikovan do sredine 2007, a članicama je preporučeno da razmisle o okončanju tog procesa.

Švedska i Finska odlučile su da odlože ratifikaciju Ustava u parlamentima, do naredne jeseni, a Danska i Irska su odložile referendum o Ustavu. Premijer Danske Anders Fog Rasmusen rekao je da Danska odlaže referendumsko izjašnjavanje o predlogu Ustava, predviđeno za 27. septembar, zbog pomeranja krajnjeg datuma za ratifikaciju.

Šta s proširenjem

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore da li EU treba da menja planove o proširenju posle prvih slučajeva odbacivanja zajedničkog Ustava izjavio je sinoć Junker. "Pojedini lideri su ukazali na to da bi trebalo razmisliti o dinamici i obimu proširenja, ali u ovom trenutku o tom pitanju nije postignut zaključak", rekao je Junker.

Kako Beta saznaje u izvorima zasedanja, predsednik Francuske Žak Širak predložio je vanredan sastanak na vrhu EU i razdoblje razmišljanja u cilju pomirenja građana Evrope sa evropskim projektom. Širak je rekao da tu misli na strahovanja građana od posledica globalizacije trgovine, selidbe preduzeća iz Evrope, povećanja nezaposlenosti, ilegalne imigracije i pitanja o granicama Evrope. 

Junker je ukazao na to da je većina lidera EU ostala pri uverenju da obaveze koje su preuzete u slučaju Turske treba da budu poštovane. Pregovori o priključivanju Turske treba da počnu 3. oktobra.

Problem i budžet

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso smatra će postizanje sporazuma o budžetu biti teško, ali i da je to moguće. Kancelar Austrije Volfgang Šisel smatra da bi bilo vrlo loše ako pitanja Ustava i budžeta ne bi bila rešena na pozitivan način.

Da se Brisel nalazi u krizi pokazuje i najava da danas najverovatnije neće biti usvojen budžet EU, zbog sukoba Pariza i Londona. Prema najnovijem nacrtu, budžet bi bio na nivou 1,6 odsto evropskog bruto nacionalnog proizvoda, odnosno 870 milijardi evra. Velika Britanija i Francuska sukobile su se jer Britanija traži da joj novac bude vraćan iz budžeta, a Francuska traži udeo u poljoprivrednim subvencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: