Del Ponte: Jasan znak da će hapsiti

Karla del Ponte kaže da je Vojislav Koštunica na njeno pitanje kada će predati Ratka Mladića Tribunalu odgovorio: „Juče“.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 15.06.2005.

09:06

Default images

Govoreći na vašingtonskom Institutu za mir Del Ponte je ocenila da je to jasan znak da su vlasti u Srbiji prihvatile obavezu. Svoj optimizam u vezi sa hapšenjem najtraženijih optuženika je objasnila promenom atmosfere u Beogradu posle objavljivanja video snimka ubistva grupe Srebreničana.

Ona je kazala da se javnost u Srbiji suočava sa realnošću da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici i dodala da premijer Koštunica sada razume da su Srbi bili i počinioci zločina, dok je sada govorio samo o srpskim žrtvama. Del Ponteova je uverena da će Karadžić i Mladić biti predati Haškom tribunalu do kraja godine.

Ona je na pitanje da li se prilikom posete Beogradu sastala sa predstavnicima SPC, s ozbirom na navode medija koji ukazuju da crkva možda ima neka saznanja o kretanju optuženika, kazala da je to dobro pitanje, ali da sada na njega ne može odgovoriti, ali da crkva svakako ima svoju ulogu. Del Ponteova je najavila da će tužilaštvo prikazati još materijala koji svedoči o zločinima u Bosni i kazala da Tribunal poseduje dva sata materijala, koji je snimio jedan od pripadnika jedinice “Škorpioni”.

SAD žele Mladića u Hagu

Državni podsekretar SAD za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je da SAD žele da Ratko Mladić bude predat haškom sudu do 11. jula.

Berns je agenciji Rojters rekao da je pojačan pritisak na Vladu Srbije da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića ili da pregovara o njegovoj predaji. On je dodao da je Vašington ohrabren izveštajima iz Beograda da i srpske vlasti žele da Mladić odgovara za optužbe u Hagu.

"Verujemo da postoji promena stava u Beogradu o tome da Mladić treba da završi u Hagu. Naša želja je da se to desi što je pre moguće i, svakako, pre 11. jula" rekao je Berns i dodao da nema ničeg prikladnijeg nego da se general Mladić nađe u Hagu na desetogodišnjicu masovnog ubistva Muslimana iz Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: