Kontakt grupa u Beogradu i Prištini

Predstavnici međunarodne Kontakt grupe plus sastali su se sa državnim vrhom Srbije i Crne Gore; tema: Kosovo i Metohija.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2005.

08:20

Default images

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović se u utorak uveče, zajedno sa drugim zvaničnicima SCG i Srbije, sastao sa predstavnicima međunarodne Kontakt grupe plus za KiM, posle njihove redovne posete Prištini.

Obe strane na sastanku su naglasile važnost da izveštaj specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN Kaia Eidea za sprovođenje standarda na KiM bude što objektivniji.

Predstavnici delegacije SCG i Srbije istakli su da će Eide u tome imati punu podršku Beograda. Oni su ponovo naglasili  važnost pitanja bezbednosti, slobode kretanja, imovinske sigurnosti i povratka, kao ključne standarde na KiM koji još nisu dosegnuti.

Kontakt grupa pozitivno je ocenila uspostavljeni dijalog i rad radnih grupa Beograda i Prištine i naglasila važnost da predstavnici Srba učestvuju u radu privremenih institucija na KiM, kaže se u saopštenju Koordinacionog centra, izdatom nakon razgovora.

Razgovori u Prištini

Kontakt grupa plus je pre razgovora u Beogradu imala sastanak u Prištini, na kome su se razmatrala pitanja slobode kretanja, povratka raseljenih i pitanja decentralizacije, što su osnovna pitanja u ostvarivanju prioritetnih standarda i reforme lokalne uprave. Uporedo s tim, specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kai Eide u Prištini će razgovarati s predstavnicima kosovskih Srba.

Sastanak u Prištini bio je održan s predstavnicima institucija Kosova, predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem i premijerom Kosova Bajramom Kosumijem, a sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda Kai Eide.

Nakon tog, održan je sastanak s liderima Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem i političke partije "Ora" Vetonom Surojem, kao i sa predstavnicima kosovskih Srba. Svim sastancima prisustvuje i šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. 

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova izjavio je posle sastanka s članovima Kontakt grupe plus da se zalaže da SAD i Evropska unija direktno priznaju nezavisnost Kosova, jer će to uticati na simirivanje situacije u regionu.

Premijer Kosova, Bajram Kosumi, rekao je da je bilo primedbi na ostvarivanje procesa decentralizacije i slobodu kretanja, ali je istakao da će vlada vrlo brzo početi sa pilot projektima u procesu reforme lokalne uprave.

Ivanović: Moramo se spremiti za razgovore o statusu

Uoči dolaska u Beograd, članovi Kontakt grupe plus i specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za procenu ispunjenosti standarda Kai Eide razgovarali su Prištini sa predstavnicma Srpske liste za Kosovo. Nosilac liste Oliver Ivanović ocenio je razgovor kao konstruktivan, istakavši da će Srpska lista ozbiljno sarađivati sa Eideom i da od njega očekuje korektan izveštaj s obzirom na to da je srpske stavove već uključio u svoj prvi izveštaj.

Ivanović je za B92 rekao da zbog realne situacije na Kosovu, postoji mogućnost pritiska na Eidea da koriguje svoje mišljenje, i da zbog toga ne treba insistirati na stavu "standardi pre statusa", već treba otvoriti priču o statusu.

Govoreći o razgovoru sa predstavnicima Kontakt grupe, Ivanović kaže: "Nisu oni insistirali na tome da se razgovor stvori po svaku cenu i odmah, ali je očigledno da postoji određena doza nestrpljenja među njima i da će oni možda pokušati da stanje prikažu boljim nego što jeste, kako bi došli do razgovora o statusu. Ja mislim da je to pogrešno i da to nije u interesu Srba. Naprotiv, mi smo danas vrlo jasno stavili do znanja da standard, kao stepen i nivo kvaliteta života, mora da bude stalni zadatak privremenih institucija. Znači, ne povezivati direktno standarde i status, već naprotiv, insistirati da privremene institucije ispunjavaju te standarde u dugom vremenskom periodu i da moraju da pokazuju svaki put napredak u tome, a da se o statusu razgovara krajem godine, kako je inače predviđeno."

Uoči razgovora koje će u Beogradu voditi Kai Eide i predstavnici Kontakt grupe, Oliver Ivanović kaže da i kod predstavnika vlasti u Srbiji već postoji svest o modelu "i standardi i status", koji predviđa otvaranje pregovora do kraja godine: "Mislim da su svesni da se to ne može sprečiti. Iskreno rečeno, mislim da ne bi bilo u našem interesu da to sprečavamo jer bi bespotrebno trošili energiju. Kao i mnogo puta do sada, kada čitava međunarodna zajednica odluči nešto, onda mi samo možemo da iz te odluke izvlačimo maksimum, vodeći računa o svom nacionalnom interesu. U ovom slučaju, čini se, njihov stav je vrlo jasan, krajem godine je razgovor o statusu, a mi treba da budemo spremni da dobijemo maksimalno šta se za Srbe može dobiti."

Predstavnici Srpske liste navode i da su od članova Kontakt grupe dobili podršku za stavove srpske strane da neće biti jednostavnog rešenja za pitanje Kosova koje bi se nametnulo silom, da rešenje mora biti plod kompromisa i da će zaštiti interese srpske i drugih zajednica.

Kontkakt grupu plus čine predstavnici SAD, Engleske, Francuske, Nemačke, Italije i Rusije. Podsetimo i da je Kontakt grupa poslednji put boravila u Beogradu 12. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: