Hag radi dok su optuženi na slobodi

Predsednik Haškog tribunala ponovio je da taj sud ne sme završiti s radom pre nego što pred njega budu izvedeni svi optuženi.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2005.

08:04

Default images

Teodor Meron je to rekao pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija gde je, zajedno s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte, predstavio izveštaj o saradnji bivših jugoslovenskih republika sa sudom u Hagu. Karla del Ponte je u svom obraćanju Savetu bezbednosti najavila protest ukoliko Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhapšeni do sredine jula.

Podsećajući da će u julu biti obeležena deseta godišnjica masovnog ubistva Muslimana u Srebrenici, predsednik Tribunala Teodor Meron, obraćajući se SB UN, rekao je da "je sramota što su Karadžić i Mladić i dalje na slobodi". Citirajući navode iz presude generalu Vojske Republike Srpske Radisavu Krstiću, Meron je podsetio da je u tom procesu sudsko veće utvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

On je istakao i da je u poslednjih pola godine došlo do dramatičnog povećanja broja optuženih i begunaca koji su se pojavili pred sudom i da je to u najvećoj meri zasluga vlasti u Srbiji i Crnoj Gori uz povremenu saradnju Republike i Srpske. Najveća prepreka punoj saradnji SCG sa sudom je Ratko Mladić, rekao je sudija Meron pred SB.
Ukoliko Karadžić i Mladić ne budu izvedeni pred Haški tribunal do sredine jula Karla del Ponte, kako je rekla, neće otići na komemoraciju u Srebrenicu, a tamo će se, smatra ona, okupljeni pitati kako je moguće da su najodgovorniji za srebrenički genocid i danas na slobodi? Del Ponteova veruje da je upravo sada trenutak da se svi optuženi izvedu pred lice pravde. Ona je izjavila da se "stav Srbije prema sudu" veoma promenio, a da su je premijer Vojislav Koštunica i ministar Rasim Ljajić uverili da su istinski spremni da reše sva preostala pitanja u vezi s Hagom.

Del Ponteova je izjavila i da joj je Koštunica garantovao da "će njegova Vlada izručiti i preostale optuženike" i dodala da očekuje da on ispuni to obećanje. Ipak, koliko razumem, on ne želi da preduzima operacije hapšenja, rekla je glavni tužilac.

Po saznanjima Del Ponteove, u dometu vlasti u Sribji, uz eventualnu asistenciju Crne Gore i Republike Srpske, nalazi se najveći broj haških begunaca, uključujući Karadžića, Mladića, Hadžića i braću Lukić. Za Antu Gotovinu nadležna je Hrvatska, a za Vlastimira Đorđevića i Dragana Zelenovića, po saznanjima Del Ponteove, Rusija.

Ona je takođe ponovila da zbog izuzetne osetljivosti predmeta pripadnicima tzv. "Vukovarske trojke" treba ipak suditi u Hagu, javlaj specijalni izveštač B92 iz Haga, Ljubica Gojgić.

Lončar zadovoljan

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar, koji je pred Savetom bezbednosti UN zastupao stavove Srbije zadovoljan je, kako kaže, pozitivnom ocenom saradnje SCG s Haškim tribunalom u izveštajima predsednika i glavnog tužioca tog suda.

Lončar je u Njujorku izjavio da će država nastaviti da sarađuje s Hagom: "Izneo sam uverenje da će naša država ostati čvrsto privržena stavu da se u potpunosti izvrše sve međunarodne obaveze vezane za našu saradnju s Tribunalu. Takođe, izneo sam uverenje da ćemo nastaviti da i dalje preduzimamo mere kako bi se locirali svi preostali optuženi i utvrdilo da li se možda neko od njih nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore."

Luka Karadžić: Radovan se neće predati

Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić izjavio je da se njegov brat neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu.

"Strateška odluka moga brata je da se nikada neće predati Haškom tribunalu", rekao je Karadžić za američku agenciju Asošijeted pres. "Ukoliko bi se predao, onda bi izdao svoj narod i boga koji ga čuva od neprijatelja toliko dugo", rekao je Karadžić. Luka Karadžić tvrdi da nije video svog brata od 1998. godine i da ne zna gde se krije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: