Samit EU: Bez reči o proširenju?

Lideri EU u zajedničkom saopštenju sa Samita prvi put posle više godina neće pomenuti proširenje EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2005.

10:54

Default images

Samit treba da bude održan u četvrtak, a proširenje Unije neće biti pomenuto u zaključcima Samita zbog odbijanja predloga Ustava EU na referendumima u Francuskoj i Holandiji, javlja AP pozivajući se na izjave neimenovanih diplomata. Prema istim izvorima, nekoliko pasusa teksta vezanog za priključenje Turske i drugih kandidata je izostavljeno iz nacrta rezolucije Samita, a ne pominje se ni Hrvatska.

Šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos ocenio je nedavno da će odbijanje predloga Ustava EU u Francuskoj i Holandiji bez sumnje uticati na planove za proširenje EU, dok je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je izjavio da proširenje EU i Ustav nisu povezani.

Ipak, EU je usvojila sporazum prema kojem se carinska unija s Turskom proširuje i na 10 novih članica EU, što je napredak u pregovorima o ulasku Ankare u EU. Ministri spoljnih poslova EU usvojili su sporazum bez diskusije i poslali ga Ankari na potpis.

Ministar ekonomije Turske Ali Babakan, glavni predstavnik zemlje u pregovorima o približavanju EU, rekao je da će Ankara sporazum o carinskoj uniji potpisati čim ga dobije, atime će Turska ispuniti sve uslove za početak pregovora o pridruživanju EU, 3. oktobra.

Šefovi diplomatija 25 članica EU okupili su se danas kako bi se dogovorili o raspravi o proširenju Unije na samitu u četvrtak, prenosi Beta. Komesar EU za spoljne poslove Benita Ferero Valdner izjavila je da EU treba da uspori širenje. "Potrebno je da građanima damo vremena da dišu. Moramo da ispunimo ono što smo rekli, ali moja ideja je da smanjimo brzinu širenja EU", rekla je ona.

Zašto

Ispitivanja javnog mnenja u Francuskoj i Holandiji su ukazala da je protivljenje prijemu Turske u članstvo EU jedan od glavnih razloga što su birači glasali protiv predloga Ustava. Procenjuje se da mnogi glasači u EU nisu spremni da prihvate prijem Turske jer 70 miliona njenih stanovnika čine uglavnom muslimani i jer je reč o siromašnoj državi čija se kultura razlikuje od većinske hrišćanske u EU.

Brisel je nagovestio i da bi prijem Rumunije i Bugarske, najavljen za 2007, mogao biti odložen za 12 meseci jer te države još nisu spremne za članstvo u EU.

Rupel za proširenje

Predsedavajući OEBS-a i slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel zauzeo se da što pre počnu pregovori i da se što pre sklopi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji EU sa Srbijom i Crnom Gorom.

Na zasedanju Saveta za opšte poslove i spoljnje odnose EU, koji je u ponedeljak održan u Luksemburgu i na osnovu koga će biti pripremljene osnove za susret Evropskog saveta krajem sedmice u Briselu, slovenački ministar spoljnih poslova je rekao da je "evropska perspektiva državama Zapadnog Balkana potrebna za stabilizaciju regiona" i dodao da uprkos teškoćama u ratifikaciji evropskog Ustava, državama Zapadnog Balkana mora da bude poslat pozitivan signal, koji će ih stimulisati na njihovom putu u EU.

Rupel se u svom govoru zauzeo i za što brži početak pregovora EU s Hrvatskom i izrazio zabrinutost zbog trenutnog "zastoja", naglasivši da bi pregovori trebalo da počnu, a da ih je, u slučaju da se nešto "zatakne", uvek moguće zaustaviti. "EU je uvek bila jača kad se ponašala po principu uključivanja, a ne isključivanja", rekao je Rupel i ocenio da trenutnu atmosferu u EU simbolizuje reč "ne". "Širenje je deo rešenja, to je ono što jača EU", dodao je Rupel i ocenio da u EU treba tražiti put iz malodušnosti do koje je došlo posle odbijanja evropskog Ustava na referendumima u Holandiji i Francuskoj.

Rupel se zauzeo i za to da se što pre pripremi Avis s Makedonijom i da što pre počnu pregovori EU sa SCG, odnsono da što pre sa SCG bude sklopljen Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: