Suspenzija zbog reči

Načelnik Javne bezbednosti, posle više dana ćutanja MUP-a, kaže da je Obradović suspendovan jer je bez odobrenja govorio o MUP-u.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2005.

10:13

Default images

Zbog navoda koje je u emisiji "Insajder" izneo bivši šef beogradske policije Milan Obradović, oglasio se načelnik Javne bezbednosti Miroslav Milošević. Poslednja u nizu informacija vezana za Obradovića bila je da je upravo Milošević potpisao njegovu suspenziju.

Milošević je o tom slučaju, na insistiranje novinara B92, rekao: "Pa, dobro, mi smo došli ovde na otvaranje sportskih igara. Da komentarišemo sada to, možda nije prioritet." Na komentar novinara da je B92 pokušao više puta da dobije odgovor na to pitanje, Milošević kaže: "Pa ne znam, ja nisam dobio nikakav zvaničan zahtev, ali mogu samo da kažem da je disciplinski postupak poveden zbog toga što se Obradović, za vreme bolovanja, bez odobrenja neposrednog starešine obratio novinarima i pri tom izneo niz stvari ko šta radi u Ministarstvu."

Obradović je supendovan četiri dana posle emitovanja "Insajdera" na TV B92, u koem je, između ostalog, rekao da je u noći kad je gorela Bajrakli-džamija od Miloševića i ministra policije Dragana Jočića dobio naređenje da ne upotrebljava silu. To je kasnije potvrđeno i kroz transkripte razgovora koji su objavljeni u listu Blic.

Vremenska zona

Milan Obradoviæ
Milošević, međutim, sada kaže da to nije predmet interesovanja policije. "Mi smo posvećeni sadašnjosti i budućnosti. O svim onim stvarima, paljenju beogradske džamije, smeni Obradovića, hapšenju Ulemeka i tako dalje, mi smo o tome govorili pre godinu dana. Pričati ponovo o tim stvarima... ja mogu samo da kažem novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, neka uzmu i pregledaju snimke i novinske tekstove od pre godinu dana, pa će dobiti odgovore na sva pitanja."

Obradović je u zatvoru proveo dva meseca zbog sumnje da je umešan u iznuđivanje dokaza od pripadnika "Makine grupe", čijim je hapšenjem rukovodio. Obradović je za B92 odbacio te tvrdnje i objasnio da mu je generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović rekao, mesec dana pre donošenja presuda, da će presuda za "Makinu grupu" biti oslobađajuća, a da će Obradović biti kriv.

"Obradović može da dokaže ko je kriv"

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević smatra da objavljeni transkripti o paljenju džamije jasno ukazuju na to da se od ove vlade ne može očekivati da će, ikada, sprovesti istragu o ponašanju policije u tom slučaju.

"Pretpostavljam da će Obradović podnetu tužbu i na sudu pokazati originale tih transkripata i naneti veliku štetu policiji jer će dokazati da su Jočić i Miloševic krivi za te događaje. Obradović bi, ako podigne tužbu, mogao dobiti taj spor i time se pridružiti nekadašnjim kolegama koje su nepravedno izbačene iz policije", kaže Anastasijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: