Obradović suspendovan

Bivši načelnik beogradske policije Milan Obradović danas je suspendovan.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2005.

10:32

Default images

Njegov advokat, Miomir Šalić za B92 kaže da je u rešenju kao razlog za suspenziju navedena povreda ugleda pripadnika MUP-a i zloupotreba bolovanja. Članovi prethodne vladajuće garniture, u čije je vreme Obradović bio načelnik beogradske policije, njegovu suspenziju ocenjuju kao očekivan odgovor MUP-a na tvrdnje Obradovića iznete u “Insajderu” B92.

Milan Obradović, nekadašnji šef beogradske policije suspendovan je četiri dana posle emitovanja intervjua u emisiji “Insajder”. Njegov advokat Miomir Šalić rekao je za B92 da je odluku o suspenziji potpisao načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević.

“Mi mislimo da je suspenzija usledila zbog njegovog obraćanja javnosti, jer su iznete neke stvari koje verovatno smetaju. Suspenzija podrazumeva oduzimanje službene legitimacije i oduzimanje oružja, što znači njegovo razoružanje i pored pretnje da mu je život ugrožen, čime se direktno ide na ruku kriminalnim grupama, upućuje im se jasna poruka”, kaže Šalić.

Za člana Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Dragana Šutanovca neprihvatljivo je da niko iz vrha MUP-a nije imao vremena da barem porazgovara s generalom policije Milanom Obradovićem: “Nemam razumevanja da se u ovom trenutku, u kome je njegov život ugrožen, on suspenduje na taj način što će mu se oduzeti oružje i legitimacija, pa će se pustiti na ulicu, da bude prepušten samom sebi. Svaka nesreća koja bi se desila generalu Obradoviću, bila bi nesreća za celu državu, a posebno za MUP. Mislim da ti ljudi koji o tome odlučuju u Ministarstvu moraju biti jako, jako pametni u ovom trenutku i da moraju sve učiniti da zaštite njegov život”.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković kaže za B92 da je suspenzija Obradovića odgovor koji je očekivao od ministra Dragana Jočića i njegovih saradnika. "Nisam očekivao da se desi bilo šta drugo“, kaže Živković i dodaje: “Suspenzija sa obrazloženjem da je navodno zloupotreba bolovanja, jeste besmislena, jer ako neko ima srčanu manu to ne znači da ne treba da govori istinu. Nego, čovek koji ima problem sa srcem, sa svojom bezbednošću, ima pravo da javno kaže šta misli o tome, a javnost ima pravo da dobije odgovore na sva ta pitanja. Odgovor nismo dobili, već smo dobili nastavak jedne autistične politike koju vodi ova vlada, a ministar Jočić se ističe u vođenju takve politike”.

Milan Obradović je u zatvoru proveo dva meseca zbog sumnje da je umešan u iznuđivanje dokaza od pripadnika "Makine grupe", čijim je hapšenjem rukovodio.

Obradović je za B92 odbacio te tvrdnje i objasnio da mu je generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović rekao mesec dana pre donošenja presuda da će presuda za "Makinu grupu" biti oslobađajuća, a da će on biti kriv. Osim toga, Obradović je u "Insajderu" B92 rekao i da je ministar policije Dragan Jočić, u noći kada je zapaljena Bajrakli-džamija, lično njemu naredio da "policija ne upotrebljava silu“, što je posle kroz objavljivanje tih razgovora u listu “Blic” i potvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: