Škorpioni ipak bili u sastavu SAJ-a

B92 je imao uvid u dokument koji potvrđuje da su „Škorpioni“ marta 1999. prevedeni u Resor javne bezbednosti MUP-a Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2005.

16:03

Default images

Tada su, po dokumentu, „Škorpioni“ prevedeni u resorni sastav SAJ-a. To je prema izveštaju UPOK-a iz 2001. godine, urađeno uz saglasnost tadašnjeg načelnika Javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića. Komandant SAJ-a u to vreme Zoran Simović preuzeo je jedinicu „Škorpioni“ u Prolom Banji i zajedno sa komandantom Škorpiona Slobodanom Medićem odveo pripadnike te jedinice u Podujevo.

Istog dana, 28. marta 1999, u Podujevu je počinjen zločin ubistva 14 albanskih civila i pet pokušaja ubistva, za koji su osumnjičeni pripadnici Škorpiona i zbog čega sudi Saši Cvjetanu u Okružnom sudu u Beogradu.

Haško tužilaštvo: U sastavu SAJ-a još 1995.

U vezi sa saznanjem da su Škorpioni od 1999. godine u sastavu SAJ-a, treba dodati da je, prikazujući na suđenju Slobodanu Miloševiću, video snimak egzekucije šestorice muškaraca iz Srebrenice, u julu 1995. godine, haško tužilaštvo tvrdilo da je ta jedinica u sastavu MUP-a bila još tada, te da je ona jedan od najjačih dokaza da je policija Srbije učestvovala u ubistvima u Srebrenici.

Svedok Obrad Stevanović negirao je ove navode "odgovorno tvrdeći" da Škorpioni kao jedinica nikada nisu bili u sastavu Resora javne bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: