Na pumpama cena ista

Pitanje da li će gorivo poskupeti oko kojeg nisu mogli da se slože ni ministri u Vladi Srbije, rešeno je danas.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2005.

17:48

Default images

Pošto NIS nije na svojim pumpama povećao cene goriva, to nisu učinile ni privatne benzinske stanice. Na pumpama Naftne industrije Srbije cene su ostale iste zbog toga što su dobili tumačenje Uredbe o cenama naftnih derivata, prema kojem, da bi gorivo poskupelo, mora da se donese novi pravilnik o cenama naftnih derivata.

Odlaganje povećanje cena derivata moglo bi da uslovi čak i to da do povećanja maloprodajnih cena i ne dođe, kaže direktor Centra za odnose s javnošću NIS-a, Tomislav Mićović: "Na osnovu nove Uredbe o cenama naftnih derivata, Ministarstvo rudarstva i energetike bi trebalo da u toku naredne nedelje pripremi novi pravilnik, s novim cenama derivata nafte, bez fisklanih dažbina. Dakle, to su kompanijske cene naftnih derivata. Istovremeno, kako je najavljeno, u Skupštini Srbije biće u proceduri zakon o izmenama zakona o akcizama, kojim bi se trebale smanjiti akcize. Ukoliko se do kraja nedelje smanje akcize, a novi pavilnik poveća kompanijske cene, to bi se praktično kompenzovalo i moglo bi da se desi, krajem nedelje, da ni ne dođe do promene cene naftnih derivata na pumpama."

Da bi ostali konkurentni s NIS-om, na većini privatnih benzinskih stanica gorivo nije poskupelo, osim na "Lukoilovim" pumpama, gde je benzin poskupeo za 3,6 dinara, a dizel za 4 dinara po litru. Iz NIS-a upozoravaju da imaju problema u dopremanju goriva do benzinskih stanica, jer je potrošnja veća, a NIS pokriva 90 odsto tržišta, dok ostali snabdevači ne isporučuju dovoljne količine goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: