"Napredak nije u brojevima"

Sledeće se nedelje očekuje imenovanje specijalnog predstavnika UN-a za ocenu ispunjavanja standarda na Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 28.05.2005.

10:16

Default images

Nakon jučerašnje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj je bilo reči o Kosovu, šef UNMIK-a Soren Jesen -Petersen kaže i da su članice ovog tela zaključile da je na Kosovu učinjen veliki napredak. On je u telefonskoj izjavi beogradskim novinarima rekao da se sada treba usredsrediti na ispunjavanje najozbiljnijih standarda, kao što je povratak privremeno raseljenih lica.

On je, međutim, dodao da u ovom trenutku ne očekuje veliki broj povratnika: "S jedne strane, mnogo privremeno raseljenih se odlučilo da se ni pod kojim uslovima ne vrati na Kosovo. Druga grupa čeka ishod određivanja statusa. Mislim da u ovom slučaju nije značajan broj, već napredak treba da se meri ne u brojevima već u stvaranju uslova. Sada moramo da se uverimo da Beograd zaista želi da saradjuje sa predstavnicima Prištine o omogućavanju povratka. Pojedine izjave iz Beograda moraju da budu oprezne. Ponekad se izdaju saopštenja koja upoređuju situaciju na Kosovu sa nacističkom Nemačkom. Takve izjave ne mogu da uvere raseljena lica da se vrate. Izjave moraju da budu iskrene, tačne, ali mislim da bi sada bilo veoma korisno kada bi Beograd svojim izjavama pomagao raseljenim licima da donesu odluku da se vrate a ne da ih zaplaši i obeshrabri."

Soren Jesen Petersen, kada je u pitanju dijalog između Tadića i Rugove, smatra da bi prvi sastanak trebalo da se desi na neutralnoj teritoriji: "Rugova je spreman na razgovor i čak je ponudio neke konkretne lokacije i smatram da je i predsednik Tadić spreman na razgovor van Beograda i Prištine. Znam da je on rekao da želi samo sastanak u Beogradu ili Prištini, ali sam uveren da shvata važnost takvog sastanka i što pre se dogovorimo o trećoj zemlji pre će se sastati. Što se tiče premijera Koštunice i Kosumija, ne postoji razlog zašto se njih dvojica ne bi sastali u Srbiji ili na Kosovu. Mislim da je dogovoreno da se sastanu što pre. Sada je samo pitanje pronalaska slobodnog termina. Očekujem da se to desi već tokom sledećeg meseca."

Čović: Izveštaj ne odražava stvarnost

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, međutim, izjavio je pred Savetom bezbednosti da izveštaj UNMIK-a ne pokazuje stvarnost na Kosovu i naveo da nije tačna ocena da postoji sloboda kretanja u svim opštinama.

On je demantovao i da Beograd ne želi da pozove Srbe da se vrate na Kosovo, već da je više puta podržavao povratak. "Mi se iskreno nadamo da ćemo ove godine biti svedoci preokreta i da će se predstavnici UNMIK-a, privremenih institucija i lokalne samouprave saglasiti da potpišu sa nama protokol o organizovanom povratku kojim bi se ovaj proces pokrenuo sa mrtve tačke i učinio efikasnijim. To podrazumeva i energičnije mere u vezi sa prisilnim iseljavanjem onih koji pod pretnjom silom nezakonito koriste srpsku imovinu", rekao je on.

Čović je ponovio da je Beograd potpuno spreman da u direktnom dijalogu traži mirno i trajno rešenje za Kosovo i upozorio da se ne sme kretati sa razgovorima o statusu na osnovu ovog izveštaja, jer standardi još nisu postignuti u odgovajućoj meri.

"Ako uprkos tome, ipak bude odlučeno da već za nekoliko meseci započnu razgovori o budućem statusu, oni će biti opterećeni ekstremizmom albanskih lidera koji će pogrešno shvatiti da međunarodna zajednica popušta pred njihovom politikom etničkog čišćenja. Pitanje budućeg statusa mora se rešavati dogovorom i kompromisom i pre svega uz puno uvažavanje osnovnog međunarodnog principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i državne zajednice Srba i Crna Gora", kazao je Čović.

Podrška ambasadora

Ujedinjene nacije
Većina ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti podržala je stav generalnog sekretata UN Kofi Anana da nijedan od osam standarda za Kosovo nije u potpunosti ispunjen i da se ovog leta izvrši sveobuhvatna procena koliko su oni stvarno ispunjeni.

Američki predstavnik Stjuart Holidej pozdravio je Ananovu odluku o pokretanju sveobuhvatne procene napretka Kosova u sprovođenju standarda ovog leta. On je dodao da je Kosovo na pravom putu, ali da ipak mora da uloži velike napore na polju sprovođenja standarda uoči te procene.

Holidej je pozdravio nagoveštaje konstruktivnog učešća Beograda u procesu i pozvao vladu u Beogradu da aktivno podstiče kosovske Srbe na puno učešće u svim kosovskim političkim institucijama i radnim grupama, jer je to, kako je rekao, najefektivniji način za kosovske Srbe da unaprede svoje interese na Kosovu.

Britanski ambasdor Emjur Džons Peri takođe je pozdravio predlog generalnog sekretara svetske organizacije za pokretanje sveobuhvatne procene, konstatujući da se vidljiv napredak u sprovođenju standarda mora nastaviti uoči, tokom i posle procene. On smatra da decentralizacija, iako nije jedan od standarda, predstavlja ključnu meru napretka.

Predsednik Ruske Federacije Andrej Denisov naglasio je da nijedan od osam standarda nije potpuno ostvaren, a posebno je izrazio zabrinutost zbog slabog povratka raseljenih.

Ministar inostranih poslova Danske Per Stig Meler izjavio je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojim ovog meseca predsedava njegova zemlja, odobrava preporuke generalnog sekretara UN da na leto bude napravljeni opšti bilans poštovanja standarda na Kosovu, prenela je agencija AFP.

Marović zadovoljan

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da je zadovoljan zbog uravnoteženih stavova iznetih na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji. "Posebno sam zadovoljan što je delegacija Srbije i Crne Gore istakla na sednici Saveta bezbednosti principijelan stav da se mora uvažavati međunarodni princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore", stoji u saopštenju iz kabineta predesednika SCG.

U saopštenju se navodi da je Marović zadovoljan i što je delegacija SCG istaklanužnost dijaloga i potrebu uvažavanja realnosti radi pronalaženja dugoročnog, stabilnog i evropskog rešenja za Kosovo, bez isključivosti i jednostranosti sa bilo koje strane.

Kosumi odbacio beogradsku formulu

Predsednik Vlade Kosova Bajram Kosumi odbacio je u intervjuu za Glas Amerike formulu Beograda "više od autonomije, manje od nezavisnosti" i poručio da je za njega "adekvatna formula nezavisnost Kosova".

Upitan o dijalogu sa Beogradom, Kosumi je rekao da se "javnom deklaracijom zahvalio Koštunici što je najzad odlučio da se sastane s predstavnicima vlade u Prištini, te pokrene razgovore oko rešavanja postojećih problema. "Bitno je da smo spremni za sastanak, da smo probili led za sve buduće pregovore. Teme o kojima ćemo razgovarati nećemo određivati ni ja, ni on, već naše ekipe zadužene za protokol", rekao je Kosumi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: