Sutra bez poskupljenja goriva

Naftna industrija Srbije potvrdila je da sutra neće podići cene goriva na svojim pumpama.

Izvor: FoNet

Petak, 27.05.2005.

19:11

Default images

Kako je rečeno Beti u NIS-u, na pumpama te kompanije cene goriva neće biti promenjene sve dok ne bude objavljen novi pravilnik o cenama naftnih derivata u "Službenom glasniku". Taj pravilnik trebalo bi da predloži Ministarstvo rudarstva i energetike, a saglasnost na njega trebalo bi da daju ministarstva fiannsija i trgovine.

Nova uredba o formiranju cena naftnih derivata objavljena je u "Službenom glasniku" 20. maja, a od sutra bi trebalo da počne njena primena. Prema toj uredbi, kako su ranije kazali u NIS-u, gorivo bi, uz primenu sadašnjih akciza i poreza, trebalo da poskupi u proseku za oko četiri dinara.

Prema ranijim najavama ministra finansija Mlađana Dinkića, ako se u međuvremenu promeni Zakon o akcizama, cena goriva neće biti menjana.

Naftaši apeluju na Vladu

Istovremeno, grupacija za promet nafte i derivata pri Privrednoj komori Srbije apeluje na Vladu Srbije da se pridržava normi koji je sama propisala.

Oni traže da se sprovodi Uredba o cenama derivata nafte i da se uspostave tržišni principi, jednaki za sve učesnike u prometu naftnih derivata, kako bi do izražaja došli kvalitet i ponuda učesnika u tržišnoj utakmici.

Grupacija je nakon što je razmotrila stanje u prometu nafte i naftnih derivata u Srbiji, konstatovala da energetski bilans za naftni sektor u prvoj polovini 2005. nije sproveden u planiranoj visini, čime je tržište Srbije uskraćeno za pojedine vrste derivata nafte, pre svih Eurodizelom i D2.

Uslužna prerada trećih lica ostvarena je u visini od 62,3 odsto od energetskim bilansom predviđenih količina za taj sektor. NIS je ostvario proizvodnju i plasman osnovnih derivata u visini većoj za 11 odsto od planirane, zaključuje ta grupacija. Oni, međutim, dodaju da se rad preduzeća i plasman derivata odvijao u netržišnim uslovima, uslovima suspenzije vladine Uredbe o cenama derivata nafte, što je ovom delu privrede nanelo visoke gubitke i neispunjavanje ugovorenih obaveza.

Posledica umanjenja rafinerijske - prerađivačke cene za dinar po litru u 2004. i od 4. februara 2005. do danas, između pet i šest dinara za litar, su nagomilani gubici u privatnom sektoru preneti iz 2004. godine, a u NIS-u su doveli do gubitaka u visini od 1,1 milijarde dinara, tvrdi ta grupacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: