Širakov damatični poziv

Predsednik Francuske Žak Širak uputio je poslednji, dramatičan poziv Francuzima da podrže prvi ustav EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2005.

21:21

Default images

"Evropljani bi odbijanje ustava videli i kao 'ne' Evropi", rekao je Širak u televizijskom obraćanju naciji iz predsedničke Jelisejske palate. On je rekao i da je Evropi neophodna "prava snaga", kako bi mogla da parira ekonomijama Sjedninjenih Američkih Država, Japana i Kine.

On je glasačima poručio da je u pitanju "njihova, ali i budućnost njihove dece". "U nedelju će svi imati deo sudbine Francuske u svojim rukama", rekao je Širak.

Nema nikakvih naknadnih pregovora ako se ustav odbaci, rekao je Širak u poslednjem pokušaju da promeni stav javnog mnjenja, čija je većina protiv ustava EU.

Dva najnovija istraživanja, objavljena danas, pokazuju da se broj protivnika ustava u Francuskoj popeo na 55 procenata. Da bi ustav Evropske unije stupio na snagu, neophodno je da ga ratifikuje svih 25 zemalja članica EU.

Referendum u Francuskoj je zakazan za 29. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: