Izmenjena optužnica za "Ibarsku"

Nastavlja se suđenje optuženima za ubistvo 4 člana SPO-a na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića.

Izvor: Beta

Sreda, 25.05.2005.

09:20

Default images

Pred Okružnim sudom u Beogradu glavni pretres nije održan u ponedeljak, jer su advokati optuženih zatražili konsultacije sa klijentima pre nego što se oni izjasne o optužnici, koja je objedinjena i precizirana 24. aprila.

Prema toj, objedinjenoj optužnici, šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i nekadašnji članovi te jedinice Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Ilić, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević okrivljeni su kao saizvršioci krivičnog dela ubistva.

Navodi se da su oni uz prethodan plan sa umišljajem pokušali da ubiju predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i tom prilikom ubili Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Vučka Rakočevića i Dragana Vušurovića.

Prema optužnici, Marković je sačinio plan o Draškovićevom ubistvu i sa tim upoznao tadašnjeg šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, koji je na osnovu plana davao naloge za praćenje i prikupljanje podataka o kretanju Draškovića. Posle dobijenih podataka o kretanju Draškovića, Marković je s planom upoznao i Ulemeka koji je organizovao grupu pripadnika JSO i saopštio im plan o izvršenju zadatka.

Na dogovoren znak Ulemeka, koji je preneo Berček, Ilić je teretnim vozilom marke "mercedes" krenuo u susret vozilima u kojima su bili Drašković i njegova pratnja i izazvao direktan sudar, navodi se u optužnici.

Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić optuženi su da su izvršili "krivično delo ubistva pomaganjem". Optuženi su i bivši šef Uprave carina Mihalj Kertes, bivši republički i gradski načelnik Uprave za bezbednost saobraćaja Dragiša Dinić i Vidan Mijailović.

Optuženi negirali

Suđenje za četvorstuko ubistvo i pokušaj ubistva na Ibraskoj magistrali nastavljeno je danas u Okružnom sudu u Beogradu izjašnjevanjem optuženih o preciziranoj optužnici. Svih 12 optuženih ostalo je pri svojim ranjim iskazima i negiralo da su počinili krivična dela za koje se terete.

Izjašnjavajući se o optužnici, bivši šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković rekao je da je za njega precizirana optužnica "sasvim nova". On je naveo da se u pritvoru nalazi četiri godine i tri meseca "prema optužnici koja više ne stoji".

Marković je rekao da nikada nije napravio bilo kakav plan za ubistvo lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i upitao koji bi bio njegov motiv da takvo nešto uradi.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, šef beogradskog DB-a Milan Radonjić rekao je da "nije upoznat sa tim da je postojao plan za likvidaciju bilo koga, pa i Draškovića".

Izjašnjavajući se o preciziranoj optužnici, bivši komnadant JSO Milorad Ulemek rekao je da je ne razume, dodavši da niti on "niti bilo koji pripadnik JSO nemaju veze sa tim delom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: