Kako će Srbija pred UN

Predstavnici SCG na sednici Saveta bezbednosti reći će da "ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca", odlučeno u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2005.

09:15

Default images

Vlada Srbije odlučila je da delegacija SCG na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj Kosovu, ukaže na "stvarno stanje" u kojem se nalazi srpska zajednica. Delegacija, koju će 27. maja predvoditi predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović, ukazaće da na Kosovu "nema slobode kretanja, da ne postoji ni elementarna zaštita njihove imovine i da su Srbi i dalje izloženi nasilju".

"Takođe, nije ostvaren povratak proteranog srpskog stanovništva, što potvrđuju i podaci UNMIK-a, prema kojima se na Kosovo vratilo oko tri odsto Srba", konstatovala je vlada u saopštenju. Na današnjoj sednici Vlade učestvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

"Problem Kosova i Metohije mora se rešavati dogovorom i kompromisom i, pre svega, uz puno uvažavanje osnovnog međunarodnog principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta državne zajednice SCG, odnosno očuvanje postojećih granica u Evropi". Vlada Srbije u proširenom sastavu smatra da se "rešenje mora tražiti u formi proširene autonomije Kosmeta u okviru Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora, sa odgovarajućim međunarodnim garancijama".

Modaliteti takvog rešenja morali bi da se kompromisno traže u političkoj komunikaciji Beograda, Prištine i relevantnih predstavnika međunarodne zajednice, a na osnovama postojećih visokih autonomija u državama EU. "Još jednom su potvrđeni stavovi državne politike o nepromenljivosti naše državne granice i neophodnosti očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta državne zajednice Srbija i Crna Gora". Naglašena je otvorenost za saradnju sa svim međunarodnim činiocima u traženju mirnog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja kosmetskog pitanja.

Vlada Srbije usvojila je i zaključak o "merama i aktivnostima za stvaranje uslova za povratak na Kosovo i Metohiju", koji je Vladi preporučio Savet za Kosovo i Metohiju. Posebno se naglašava da je koncept povratka zasnovan na Planu Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i predlogu o decentralizaciji.

Na sednici je usvojena informacaja i zaključak o inicijativi predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice za početak dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji. U zaključku se ističe da predsednik Srbije i predsednik Vlade i dalje pozivaju na otpočinjanje dijaloga o svim pitanjima predstavnike privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, predsednika Ibrahima Rugovu i predsednika Vlade Bajrama Kosumija. U Zaključku je naglašeno da razgovor treba voditi na mestu gde su problemi nastali i gde postoje, a to je Kosovo i Metohija.

Šta posle sednice

Sastanak u Vladi, na kojoj su i predsednik Srbije Boris Tadić i Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, sazvan je kako bi se dogovorili tehnički detalji oko nastupa Čovića pred Savetom bezbednosti UN 27. maja. Tada će izveštaj o ostvarenju standarda podneti generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je izjavio da nije u potpunosti zadovoljan postignutim napretkom.

U izveštaju se procenjuje napredak Kosova u dostizanju traženih standarda demokratskog društva. Ako na Savetu bezbednosti bude usvojena pozitivna procena ostvarivanja standarda, sledeća faza biće politička procena ostvarivanja standarda, a ako i ta procena bude pozitivna, kako je najavljeno, tokom septembra bi mogao da se očekuje početak razgovora o utvrđivanju budućeg statusa Kosova.
Anan je za Rojters izjavio da se kroz nekoliko meseci očekuje početak nadgledanja primene standarda na Kosovu, koji je u okviru procesa rešavanja konačnog statusa. Anan, kako prenosi Rojters, nije u potpunosti zadovoljan postignutim napretkom u Pokrajini. Predviđeno je da Anan uskoro imenuje specijalnog izaslanika koji će voditi nadgledanje UN. Jedan od kandidata je norveški ambasador pri NATO Kai Eide, navode diplomatski izvori.

"Treba da bude jasno da ishod nadgledanja neće predstavljati neminovan zaključak. Očekuje se da tokom i posle nadgledanja predstavnici kosovskih prelaznih institucija i politički lideri nastave da ulažu napore za primenu standarda", rekao je Anan.

Ujedinjene nacije su odredile listu standarda u oblasti bezbednosti, pravosuđa i zaštite ljudskih prava, koji moraju da budu primenjeni i ispunjeni pre pokretanja utvrđivanja budućeg statusa Kosova i Metohije.

Čović: Enklave ili koncentracioni logori

Za razliku od Anana, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen u svom izveštaju naveo je da je na Kosovu učinjen značajan napredak u poslednja tri meseca. Upravo taj izveštaj će predsednik Koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović pokušati argumentima da opovrgne: "O kojim standardima mi pričamo da su ispunjeni? O kom standardu slobode kretanja pričamo kada deca idu u školu pod pratnjom Kfora? O kom standardu pričamo da je ispunjen kada je gotovo jedina razlika između enklava i koncentracionih logora maltene u tome što u enklavama nemate gasne komore."

U skorije vreme se očekuje imenovanje specijalnog izaslanika UN za Kosovo, koji će nadgledati sprovođenje standarda. Jedan od kandidata je norveški ambasador pri NATO Kai Eide, za kog Čović kaže da, uprkos tome što ga poznaje, ne može da garantuje njegovu objektivnost. "Znao sam i mnoge druge, čak su izgledali na prvi pogled mnogo ozbiljnije, ali kada uđete u mehanizam i mašineriju... Verujem da će Eide biti objektivan. To znači da nam mnoge stvari možda neće odgovarati, ali šta da radimo ako je to realna situacija", kaže Čović.

Labus: Bez lupanja šakom o sto

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da je nezavisnost Kosova, uslovna ili bezuslovna, neprihvatljiva. Labus je u "Kažiprstu" Radija B92 rekao i da konačan status Kosova zavisi od svih učesnika u razgovorima.

"Imamo formulu 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'. Mi smo jedna strana u tim pregovorima, kosovska strana je druga, treća strana je međunarodna zajednica, a dogovor zavisi od svih učesnika. Niko neće doći i lupiti šakom o sto, a drugi klimnuti glavom, već sve zavisi od svih učesnika. Mi tu imamo manevarski prostor koji treba da iskoristimo", kaže Labus.

Zašto je sednica SB UN tako važna

Zgrada UN
Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić objašnjava da je redovna sednica SB UN ovog puta posebno značajna jer će tehnički i politički izveštaj o primeni standarda, koji će podneti šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, biti veoma važan za naredne korake. "Naredni korak je zapravo pisanje izveštaja o primeni standarda, na čemu bi trebalo da bude angažovan specijalni predstavnik. Moguće je da već 27. maja on bude imenovan. To nije odlučujuća sednica, ali je dosta važna", kaže Janjić.

Na sednici SB UN biće naznačene glavne ocene standarda. Janjić kaže da Beograd ne treba da se usredsređuje na kritiku Petersenovog izveštaja, već na utvrđivanje bitnih odrednica budućeg izveštaja i mandata specijalnog predstavnika. "Mislim da bi za Beograd bilo dobro da se koncentriše na nekoliko tačaka koje su se sada pokazale kao problematične. To je učešće Srba u institucijama, a na Beogradu je da razjasni sve okolnosti jer je očigledno da je Petersen jednostrano prikazao tu situaciju kao bojkot Srba. Mislim da je za Beograd važno i da aktivno utiče na mandat novog predstavnika i da sebi i drugima pokuša da razjasni koliko je značajno da i regionalna dimenzija bude obuhvaćena izveštajem, odnosno u predlaganju mera", kaže Janjić.

"Ohrabrujući znaci"

Portparol NATO Džejms Apaturai kaže da su na Kosovu prilike bolje nego što su bile u martu prošle godine. "Još mnogo toga treba učiniti za ispunjenje standarda i početak pregovora o konačnom statusu. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer je sa nedavnog obilaska Kosova poneo utisak da su posle martovskih nemira prošle godine zabeleženi napredak i ohrabrujući znaci", rekao je Apaturai za "Glas Amerike", prenosi Fonet.

"Popravljena je bezbednosna situacija, u Kosovskoj Mitrovici je uklonjena većina barikada, multietnička policija obavlja kontrolu. Bezbednost je, dakle, popravljena. Tu su i ohrabrujuća obećanja predsednika Rugove i premijera Kosumija, o popravljanju uslova života kosovskih Srba, njihovom učešću u organima vlasti. Sada čujemo i ohrabrujuće znake o dijalogu Beograda i Prištine i šansama da politički dijalog počne. To su neke od ključnih tačaka koje će biti ocenjivane u sklopu pune ocene o kosovskom progresu", rekao je Apaturai.

"Bojkot ne usporava procese"

Procesi na Kosovu neće biti usporeni niti će se dovesti u pitanje legitimitet kosovskih institucija neučešćem Srba u njihovom radu, izjavio je šef Misije OEBS-a na Kosovu Verner Vnent.

"Bojkotom kosovskih institucija Srbi isključuju sebe baš u momentu kada je međunarodna zajednica, više nego ikad, spemna da im pomogne u ostvarenju njihovih prava", rekao je Vnent u Prištini posle razgovora sa nosiocem srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem.Ivanović je najavio da će poslanici srpske liste nastaviti da učestvuju u radu zajedničkih radnih grupa Beograda i Prištine, ali da očekuju da zvanični Beograd posle sednice Saveta bezbednosti UN "zauzme stav" o učešću Srba u radu Skupštine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: