DINKIC IZABRAN ZA GUVERNERA NBJ

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2000.

19:54

Default images
Skupstina SRJ izabrala je u utorak direktora G17 plus Mladjana Dinkica za guvernera NBJ. Za Dinkica su u Vecu republika glasala 24 poslanika DOS-a SNP-a i Srpske narodne stranke, a u Vecu gradjana za Dinkica su glasala 73 poslanika Demokratske opozicije Srbije, Socijalisticke narodne partije Crne Gore i Srpske narodne stranke. Protiv Dinkicevog izbora bili su poslanici SPS-a JUL-a i Srpske radikalne stranke. Predsednik SRJ Vojislav Kostunica koji je i predlozio Dinkica za guvernera trazio je i misljenja Predsednika Crne Gore i Srbije. Milo Djukanovic u svom odgovoru podsetio je predsednika SRJ da Crna Gora smatra "nelegitimnom" Saveznu skupstinu koja bira guvernera NBJ, a Milan Milutinovic je dao sagalasnost da se predlog za izbor guvernera uputi saveznim poslanicima na razmatranje i usvajanje, prenosi B92.

Tokom celog pre podneva u Vecu gradjana trajala je rasprava o dnevnom redu. Poslanici SPS-a trazili su da se otvori diskusija o situaciji na Kosovu i da se formira anketni odbor koji bi utvrdio cinjenice o, kako je navedeno, spaljivanju i pljackanju zgrade Savezne skupstine 5. oktobra i zgrade RTS-a. Predsednik JUL-a Ljubisa Ristic trazio je da se formira anketni odbor koji bi utvrdio, kako je rekao, kriminalne radnje u Narodnoj banci posle 5. oktobra. U raspravu su se ukljucili u poslanici SPS-a i DOS-a Nikola Sainovic i Slobodana Gavrilovica. Ristic je istakao da postoje dva razloga za formiranje anketnog odbora i dodao: "Prvi razlog jeste ostavka guvernera Narodne banke. U javnosti postoje veoma iscrpne informacije o tome da je ta ostavka iznudjena oruzjem, ne samo guvernera NBJ, vec i generalnih direktora NBJ, mnogih sluzbenika. Drugi razlog je sto mi danas imamo predlog kandidata cija je uloga u tim dogadjajima nesumnjiva, licna uloga". Sainovic: "Mislim da u ovom trenutku nasi stranacki problemi i replike prete da bace senku na dogadjaj koji se dogadja na jugu Srbije. Rezolucijom 1244 je obustavljen rat. Brutalno krsenje te rezolucije ugrozava mir. Zato mislim da odmah treba sesti, otvoriti ozbiljnu raspravu i preuzeti mere adekvatno opasnosti koja sledi". Gavrilovic: "Prisustvujemo ocigledno jednom cinu gde zrtva treba da bude odgovorna za ono sto je cinio dzelat. Dzelat u ovoj drzavi jeste diktatorski rezim Slobodana Milosevica koji je ovu zemlju doveo na rub propasti. Danas se ovde predlazu anketni odbori za 5. oktobar. Gde ste bili da saopstite narodu da u trezorima Narodne banke bivse Jugoslavije bilo 12,3 milijarde dolara. Gde je 12 milijardi dolara? Neka se pamti i zna - prirodno pravo naroda jeste na pobunu kada vladalac gazi zakon i Ustav. Hocete da sudite pobunjenom narodu? Sudite sebi, gospodo!"

Predlog zakona o izmenama zakona o drzavnim praznicima skinut je sa dnevnog reda. Po prvi put od konstituisanja sednici veca gradjana danas je prisustvovala i Mira Markovic. Tokom dugih pauza sve vreme je sedela u sali u koju novinari nisu mogli da udju i to izmedju Bratislave Morine i Zivka Soklovackog. Pre sednice i tokom pauze za rucak Mira Markovic je iz skupstinske sale izasla na zadnji izlaz tako da su novinari u potpunosti bili uskraceni za mogucnost da je postave neko pitanje ili uzmu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: