Sastanak sa Legijom bio ilegalan

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević kaže da je sastanak ministra policije i šefa BIA sa Miloradom Ulemekom protivzakonit.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2005.

16:39

Default images

Podsetimo, bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri izjavio je za B92 da je sastanak održan na zahtev ministra Dragana Jočića. Sa ocenom o protivzakonitosti slažu se i pravni stručnjaci, koji smatraju da je sad na tužiocu da reaguje.

Maja Kovačević kaže za B92 da ministar Dragan Jočić i šef Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović nisu postupili u skladu s Krivičnim zakonom Srbije ako su u zgradi MUP-a Srbije razgovarali s Miloradom Ulemekom. Reč je o sastanku održanom nakon predaje Ulemeka, o kome je za B92 govorio bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević.

"Kada sud odredi pritvor nekom licu i naredi izdavanje poternice, podrazumeva se da ga policajac, koji ga je po toj poternici lišio slobode, nakon što proveri njegov identitet, sprovede u okružni zatvor. Sva komunikacija s pritvorenikom teče isključivo uz dozvolu predsednika veća", kaže Maja Kovačević.

Vlada Srbije na današnjem sastanku nije razgovarala o tome, rečeno je posle sednice vlade novinarima, i naglašeno da je to pitanje za ministra policije, koji međutim nije bio na konferenciji.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da su vreme i svedoci na suđenju optuženima za ubistvo premijera potvrdili da se ministar pravde Zoran Stojković nikada nije sreo niti razgovarao sa Miloradom Ulemekom u noći kada se on predao vlastima Srbije. U saopštenju, Ministarstvo podseća da su pojedinci u ranijim izjavama govorili o susretima Stojkovića i Ulemeka, a sada kada je priča o susretima Ulemeka sa zvaničnicima ponovo aktuelna, ministar se nigde ne spominje. Inače, B92 u svojim izveštajima nije ni pomenuo da je ministar Stojković razgovarao s Ulemekom, već da su se s prvooptuženim sastali Jočić i Bulatović.

Treba da reaguje tužilac

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović, smatra da sastanak Jočića i Bulatovića sa Ulemekom predstavlja krivično delo, ali i da o tome treba da se izjasni tužilac: "U svakom slučaju, njih treba saslušati, da objasne iz kojih su razloga oni imali taj sastanak nasamo s čovekom koji je bio u bekstvu, pa se predao i koji po Zakoniku o krivičnom postupku treba samo da bude odveden u zatvor."

Danilović kaže i da nema potrebe u ovom trenutku pozivati Jočića i Bulatovića kao svedoke u procesu za ubistvo premijera Đinđića. Prema njegovim rečima, u tom postupku bi eventualno mogli da se koriste iskazi Bulatovića i Jočića koje bi oni trebalo da daju tužiocu ili istražnom sudiji.

Osim toga, advokat Srđan Šišić kaže da se takva procedura ne primenjuje u preko 90 odsto slučajeva, odnosno da nije pravno uobičajena: "U smislu neke krivično-pravne odgovornosti, sumnjam da postoji neki realan osnov. Ali, da vam kažem, to je u suštini više, kako sam ja shvatio iz prepiske u medijima, skoro bio neki poluprivatan, odnosno manje zvaničan razgovor. Ali, to je samo indicija u kakvom se odnosu te osobe nalaze. Pre bi moglo da se govori o nekoj vrsti političke odgovornosti - šta bi to ministar policije imao u nekom poluprivatnom, poluzvaničnom razgovoru da razgovara s licem koje je najtraženije."

Bivši komandant Žandarmerije MUP-a Srbije Goran Radosavljević Guri izjavio je za B92 da je na zahtev ministra policije Dragana Jočića, Milorad Ulemek odveden u kabinet načelnika Resora javne bezbednosti Miroslava Miloševića. Radosavljević je rekao i da su nakon toga Jočić i Bulatović razgovarali sa Ulemekom, ali da je on napustio taj sastanak na zahtev ministra Jočića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: