Slučaj "Lupus": Gromoglasna tišina

Niko od predstavnika vlasti već četiri dana ništa ne govori o agenciji za obezbeđivanje lica i objekata "Lupus".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2005.

13:23

Default images

Mogućnost za to ni danas nije iskorišćena pošto na sednici Vlade Srbije nije pokrenuto to pitanje, iako je šef diplomatije Vuk Drašković najavio je da će ministri iz njegove stranke to uraditi.

Informacije do kojih je došao nedeljnik "Vreme" govore da agencija Aleksandre Ivanović zapošljava četrdesetak bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije koji su u "stend baj" statusu, odnosno čekaju spremni. Osim toga, "Vreme" navodi da je grupa "Lupus" uplatila šest oklopljenih luksuznih automobila u inostranstvu, ali oni još nisu prešli granicu.

Inače, izvršni direktor "Lupusa", Željko Milisavljević, koji nije želeo da razgovara za B92 o detaljima rada te agencije, izjavio je za pojedine beogradske medije da u toj agenciji ne radi nijedan pripadnik Jedinice za specijalne operacije. Međutim, ta tvrdnja ne izgleda osnovana, jer u agenciji radi bivši šef Ulemekovog obezbeđenja, Vukašin Vukašinović.

Osim toga, u svom saopštenju upravo "Lupus" kaže da je sastav obezbeđenja formiran na osnovu ljudi koji su se javili u nedeljniku "Oglasi", ali i od onih koji su zbog reorganizacije ostali bez posla u vojsci, policiji i Jedinici za specijalne operacije. Milisavljević je, međutim, priznao da je jedan deo instruktora iz JSO-a, koji vr­še obu­ku na po­li­go­ni­ma gde se pro­ve­ra­va fi­zič­ka pri­pre­mlje­nost kandidata.

Drašković: "Lupus" je sramota

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuka Drašković ocenio je da je osnivanje agencije "Lupus" više od skandala i sramote. Drašković je, gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92, naveo i da je posebno skandalozno da u Skupštini Srbije i Vladi kažu da je supruga Milorada Ulemeka slobodan građanin, koji može da radi šta hoće.

"Nijedan građanin, niko, nema prava da tu jedinicu, koja je raspuštena da se ne bi mogla više formirati kao oružana formacija, okuplja i naoružava, jer je raspuštena zbog ubistva premijera, a pogotovu to pravo ne pripada samom komandantu te terorističke organizacije, Miloradu Ulemeku Legiji", kaže Drašković.

Drašković je, na primedbe da nema osnova da se zabrani osnivanje takve agencije, ponovio da Ulemek nema pravo da osnuje agenciju. "Onda neka puste Legiju i neka ga naoružaju ponovo", kaže Drašković i dodaje: "To je Legijina jedinica, njegova žena je alter ego svoga muža i Vlada Srbije smesta mora da reaguje. U protivnom, neće se moći pobeći od zaključka da je zapravo Vlada Srbije pokrovitelj ovoga, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova."

Drašković je, inače, rekao i da će ministri iz redova SPO-a, čiji je on predsednik, pokrenuti to pitanje na sednici Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: