Razgovori (nisu) daleko

Sastanak premijera Srbije i Kosova biće održan, ali ne 24. maja u Prizrenu kako je predložio Koštunica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2005.

14:12

Default images

Tako tvrde u Vladi Kosova, jer premijer Kosova Bajram Kosumi ima unapred zakazane obaveze. Međutim, iz Beograda je najavljeno da će i formalno biti upućen poziv za 24 maj.

Pošto je predložio mesto i datum sastanka, premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je da će poziv za sastanak s kosovskim premijerom, nakon usaglašavanja oko tema, uskoro i formalno biti upućen. Koštunica je rekao i da ne postoje pitanja koja se tiču Kosova i Metohije o kojima Vlada Srbije nije spremna da razgovara: "Očekujemo jednostavno da se stvari pokrenu, a bez razgovora se ne mogu pokrenuti. Moramo se suočiti pre svega sa realnom, objektivnom ocenom, preciznom ocenom, kako stvari stoje kad je reč o standardima, kako stoje s ljudskim pravima manjinskih zajednica. To nas je, naravno, opredelilo i da razgovore vodimo na Kosovu i Metohiji, jer problemi su tamo."

Dauti: Poziv, jednostrana želja

Predloženo mesto: Prizren
Međutim, portparol Vlade Kosova Daut Dauti kaže za B92 da je poziv Koštunice u kosovskoj Vladi ocenjen kao jednostrana želja premijera Srbije.

"Mi mislimo da neće doći do tog susreta, jer je to jednostavno samo želja gospodina Koštunice. Treba dve strane da sednu i da se pogode kog datuma i gde, u koje mesto će to da bude, jer je to samo jednostavno bilo objavljeno", kaže Dauti.

Dauti je naveo i da premijer Kosova Bajram Kosumi od 22. do 24. maja boravi u Nemačkoj, na poziv Joške Fišera, nemačkog ministra inostranih poslova. Dauti je najavio i da će se, do kraja ovog ili početkom sledećeg meseca, Koštunica i Kosumi, ipak sastati: "Trebalo je ovako – jedna treća strana bi tu bila umešana, a mesto bi bilo bilo gde. Mi bi smo radije želeli da pričamo na neutralnom mestu, ali gospodin Kosumi je rekao da to može da bude i Priština, njegova kancelarija, to može da bude i Beograd."

U međuvremenu, Vlada Srbije najavila je da će predložiti da se sastanak srpskog i kosovskog premijera održi 25. maja u Prizrenu, a ne 24. jer premijer Kosumi tada nije u pokrajini. To je za agenciju Beta rekao šef Vladine kancelarije za saradnju sa medjima Srđan Đurić, koji je naveo i da će Vlada sutra uputiti formalan poziv za taj sastanak.

Janjić: Razgovori dobar put

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da bi eventualni susret dva premijera značio početak pregovora. 

Janjić navodi i da kosovski premijer ima jasan cilj u tim razgovorima, odnosno da pred ocenjivanje standarda uvede Srbe u privremene institucije. "Beograd, s druge strane, ima interes da održi inicijativu”, kaže Janjić.

"Onaj ko ne dođe na sastanak, a sastanak se zakaže po standardima, znači umešaće se i međunarodna zajednica u zakazivanje, i taj će biti kriv za propast procesa, ako do njega dođe. To je drugi rizik. Trenutno je taj rizik na strani Beograda, jer je Kosumi hitro odgovorio, jer je Kosumi čak zadao temu, jasno definisao temu, a Beograd još nije rekao šta je tema", smatra on.

Inače, premijer Kosova Bajram Kosumi rekao je da radi na ponudi projekata za rešavanje problema na Kosovu, jer je, kako je rekao za "Koha ditore", problem tamošnjih Srba problem Kosova i nije na Beogradu da nudi rešenja.

Svilanović: Poziv u pravo vreme

Član Međunarodne grupe za Balkan Goran Svilanović ocenio je da je Koštuničin poziv pravovremen i dobrodošao i da bi međunarodni činioci trebalo da ohrabre Vladu Kosova da se odazove pozivu.

"Obradovao bih se da do susreta dođe. Ne želim da nagađam o datumu i mestu, ali verujem da će ove godine sastanka biti. Ne treba očekivati da se na prvom sastanku dogodi nešto veliko, važno je da sastanka bude i da to bude otvoren razgovor, malo više od slikanja. Ima mnogo konkretnih životnih pitanja o kojima treba razgovarati na samom početku, pa onda doći do teških političkih pitanja", rekao je Svilanović za Fonet.

Albijanić: Dobar signal

Šef Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić kaže da je Koštuničin predlog dobar signal i prvi konkretan korak Beograda.

"Pored toga što imamo inicijativu za takvu vrstu razgovora, potrebno je da imamo jedinstvo državnih funkcionera u političkom smislu da bi taj razgovor doneo određene koristi. Moramo da pokažemo da Beograd ima plan i inicijativu", rekao je Albijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: