"Ko je i kako preuzeo podzemlje"

Nekadašnji šef Vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Popović nastavio je svedočenja za ubistvo Zorana Đinđića.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.05.2005.

13:54

Default images

Popović je u nastavku svedočenja pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu rekao da je policijska akcija "Sablja" završena pre vremena pa se nije došlo do svih ljudi koji su bili povezani sa "Zemunskim klanom". On je rekao i da je "Zemunski klan" imao plaćenike u raznim oblastima, pomenuvši medije, advokate, lekare, policajce i političare.

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, nekadašnji šef vladinog Birova za komunikacije Vladimir Popović rekao je da je prvooptuženog Milorada Ulemeka i Dušana Spasojevića povezalo preuzimanje beogradskog podzemlja krajem 90.tih godina.

Popović je drugog dana svedočio oko pet sati, odgovarajući na pitanja tužilaštva i advokata. Kako je Popović objasnio, do kraja rata u Bosni i Hrvatskoj, glavni šverc cigareta i droge držao je Radovan Stojičić Badža, šef javne bezbednosti, a najjači u podzemlju bio je Željko Ražnatović Arkan. Posle ubistva Stojičića, vrh DB-a, na čijem čelu je bio Jovica Stanišić, a kasnije i Rade Marković, počeo je da koristi deo Jedinice za specijalne operacije u političke svrhe, odnosno za prebijanja na mitinzima opozicije. Za uzvrat, Ulemek je praktično dobio monopol da eliminiše konkurentske kriminalne grupe, rekao je Popović.

Tada dolazi do veze između Ulemeka i Spasojevića, naglo jačanje Spasojevića u kriminalnim krugovima i niz ubistava sa "istim rukopisom". Popović je rekao i da su Milošević i Rade Marković naručivali od Ulemeka politička ubistva. Popović je pripadnike zemunskog klana optužio i za ubistvo Momira Gavrilovića.

Pobuna Jedinice za specijalne operacije bila je u direktnoj vezi s hapšenjem Spasojevića, rekao je Popović. On je objasnio da su politički zahtevi u pobuni JSO-a poticali iz kabineta tadašnjeg predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice. Popović je rekao da su savetnici Vojislava Koštunice i general Aca Tomić, "podbunjivali" JSO i da su im slali spiskove osoba koje je navodno tražio Haški tribunal, a na kojima su i pripadnici JSO.

Advokate je interesovala uloga Čedomira Jovanovića i razlozi njegovih sastanaka s ljudima iz kriminalnih krugova. Popović je rekao da je Zoran Đinđić znao da se Jovanović sastajao s tim ljudima i da je to radio kako bi dobijao informacije od njih o eventualnim pretnjama. Popović je dodao i da je Đinđić govorio da je Jovanović jedini čovek iz DS-a čiju bi svaku političku izjavu blanko potpisao.

Takođe, Popović je rekao i da je netačno da je on Milanu Veruoviću dao pisanu izjavu koju bi ovaj trebalo da da na sudu. Bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije je precizirao da je Veruovića pozvao kada je u novinama pročitao da on govori o "nekakvom" trećem metku. Rekao je da mu je tada objasnio da to ide samo na ruku okrivljenima i pitao ga kako je moguće da sada to priča. Prema rečima Popovića, Veruović je shvatio da je pogrešio i onda su zajedno sastavili izjavu za medije kojom bi se to ispravilo.

Suđenje se nastavlja sutra.

Traže se izveštaji iz "Sablje"

S druge strane,  Pododbor Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i generalnog sekretara Vlade Srbije da do četvrtka podnesu izveštaj o eventualnom zlostavljanju i torturi nad uhapšenima tokom akcije "Sablja" i o ukidanju vanrednog stanja.

"Izveštaj Biroa za komunikacije na osnovu koga je ukinuto vanredno stanje i izveštaj MUP-a i Generalnog inspektora o tome da li su preduzimane mere torture, šikaniranja ili maltretiranja i prema kojim licima je to činjeno i dalje su sporni", rekao je novinarima posle sednice predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Milorad Mirčić.

On je podsetio da se pododbor više puta obraćao MUP-u, kao i da je tražio informacije koje se odnose na rad Biroa za komunikacije, ali da iz "nepoznatih razloga odbor nije u situaciji da raspolaže tom dokumentacijom".

"Mi više nemamo nameru da čekamo i tolerišemo. Dali smo krajnji rok pre održavanja sednice Odbora, a to je četvrtak", rekao je Mirčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: