Ravna gora drugi deo

Pred više od 15.000 posetilaca održan je ravnogorski sabor.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2005.

10:11

Default images

Ovogodišnji skup, koji je posvećen obeležavanju godišnjice ustanka Jugoslovenske vojske u otadžbini pod vođstvom generala Dragoljuba Mihailovića, po prvi put održan je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i njenog Ministarstva za kulturu. Okupljenima se obratio ministar spoljnih poslova SCG i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

On je poručio da će Srbija biti istinski priznata u Evropi i svetu tek kada sama sebi, "bez stida i srama", prizna istinu o generalu Mihailoviću i njegovom Ravnogorskom pokretu. "U nesreći koja nas je zadesila u bratoubilačkom ratu od 1941. do 1945. nije moglo biti ni pobednika ni pobeđenih", rekao je Drašković.

Tokom prepodneva, pre početka skupa, dva mladića, za koje organizatori tvrde da su iz Republike Srpske i da su bila u alkoholisanom stanju, oborila su jedan od jarbola, na kojem je bila američka zastava. Zastava je potom podignuta na barjak na kome se nalazila srpska trobojka, tako da je svečanost protekla uz istaknuta državna obeležja Francuske, Velike Britanije, SAD i Srbije.

Novinar B92, koji se nalazio na Ravnoj gori, Jasmina Karanac, javila je da je ikonografija, koja se mogla videti na ravnogorskom saboru, slična prošlogodišnjoj. Naime, i danas su Ravnom gorom odjekivale četničke pesme i dominirala su četnička obeležja, brade, kokarde, unoforma i ostala obeležja koja su prethodnih godina bila karakteristična za Ravnu goru. Međutim, ove godine, za razliku od ranijih, nije bilo pucanja iz vatrenog otužja. Skupu su uglavnom prisustvovale pristalice Srpskog pokreta obnove. Ipak, iako je svečanost organizovala država, od državnih funkcionera danas su na Ravnoj gori bili samo ministar spoljnih poslova i lider SPO-a Vuk Drašković, ministar kulture u Vladi Srbije Dragan Kojadinović i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević.

Stigle kritike

Socijaldemokratska omladina saopštila je da je "poselo koje Vlada organzuje na Ravnoj Gori sramota i uvreda za srpski narod i njegovu antifašističku tradiciju" i traži javno izvinjenje Vlade građanima i međunarodnoj javnosti. "Činjenica da se to organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Srbije je uvreda za ljudsku civilizaciju koja je pre 60 godina pobedila fašizam, najveće zlo čoveka", ocenjuje SDO u saopštenju.

"Dok su antifašistički pobednici 15. maja 1945. slavili pobedu nad fašizmom, oni koji se danas na Ravnoj gori proslavljaju kao pobednici, spašavali su živu glavu i bežali zajedno s nacistima i ustašama. Zbog toga, tražimo da se Vlada Srbije javno izvini građanima i građankama Srbije i međunarodnoj javnosti zbog ove anticivilizacijske sramote koju smo prinuđeni da gledamo trpeći prezrive poglede naših suseda, koji se dobro sećaju ko su i šta su bili četnici u Drugom svetskom ratu", kaže se u zajedničkom saopstenju SDO, Žena u crnom i Centra za ženske studije.

Ravna gora prvi deo

Sa druge strane, dosadašnji funkcioneri SPO-a, Veroljub Stevanović i Vojislav Mihailović najavili su osnivanje Srpskog demokratskog pokreta obnove, na subotnjem skupu na Ravnoj gori, na kojem je najavljeno formiranje SDPO-a prisustvovao je i lider Nove Srbije i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. On je tom prilikom kazao da je u ''Skupštini Srbiji trenutno 117 poslanika koji su nekada bili članovi SPO", ali ih je iz te stranke "oterao lobi iz Bijelog Polja, koji je hteo da gospodari Srbijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: