Roditelji traže odgovornost

Roditelji dece I i II razreda koja su nedavno pregledana nezakonitom metodom u klinici "Ecim", u petak su održali sastanak.

Izvor: B92

Subota, 14.05.2005.

11:33

Default images

Oni su zahtevali da zbog svega što se događalo s njihovim mališanima neko krivično odgovara. Roditelji su naveli i da nije tačno da su dali podršku direktorki Branki Šegrt. Tokom sastanka, roditelji su zatražili i zvanične podatke o tome ko stoji iza nevladinih organizacija Stručni sportski forum i Sportsko školsko društvo.

Roditelji su odlučili da podnesu privatne tužbe protiv svih učesnika u slučaju neovlašćenog testiranja đaka: "Taj je savet na brzinu sazvan i data je podrška ne zato što nije kriva, već mislimo da nije jedini krivac u celoj priči i da ne bi slučaj završio njenom ostavkom, zahtevaćemo odgovornost svih učesnika u ovom slučaju, počev od vrha", kaže jedan od roditelja.

Sekretar Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, doktorka Milena Jauković, smatra da je više odgovornih. Među njiima su direktorka škole i lekari koji su prekršili zakon: "Postoji čitav niz institucija i pojedinaca koji su u lancu odgovornosti. Najveću odgovornost snosi ministarstvo za prosvetu. Znači da ne govorim pojedinačno - ovaj ili onaj, ali u svakom slučaju neko u Ministarstvu prosvete treba da zna šta je po zakonu. Po zakonu je da se lekarski pregledi, specijalistički pregledi, obavljaju isključivo u domovima zdravlja, odnosno u školskim dispanzerima".

U pojašnjenju zakonskih odredbi koje je objavilo Ministarstvo prosvete i sporta, stoji da škola autonomno kontaktira, sklapa ugovore i sporazume sa svim pravnim subjektima. Ministarstvo može samo da da podršku ili preporuku, koje ne obavezuju školu i nemaju pravno dejstvo. U saopštenju piše i da s obzirom da su školski odbor i savet roditelja podržali aktivnosti direktorke škole, Branke Šegrt, ovaj slučaj je za njih formalno završen.

Sa druge strane, jedan roditelj koji je želeo da ostane anoniman kaže da će tražiti odgovornost na svim nivoima: "Danas se sastao deo roditelja i nekoliko predstavnika Saveta roditelja, i zaključili smo da roditelji imaju legitimnost da pokrenu privatne tužbe, zbog neovlašćenog fotografisanja dece protiv ordinacije Ecim i ostalih učesnika. To će biti realizovano sledeće nedelje u Četvrtom opštinkom sudu i mi ćemo se dalje dogovarati, jer su za ponedeljak i utorak zakazani roditeljski sastanci, na kojima će se delegirati roditelji za

Jučerašnji sastanak roditelja sa direktorkom škole i lekarima Ecima, završen je fizičkim napadom oca jednog učenika na lekara privatne klinike.

Kako procenjuju u Komitetu pravnika za ljudska prava, postoji mogućnost da roditelji pokrenu privatne tužbe za neovlašćeno fotografisanje dece, ali i da ima indicija za tužioca koji bi trebalo da proveri zbog čega je došlo do propusta Ministarstva prosvete, koje je dalo saglasnost za sporne preglede.

Inače, prve sumnje javile su se kada su deca kući donela upitnik, a među pitanjima za roditelje našla su se i sledeća: da li su roditelji u braku; kakva je bila majčina trudnoća; da li i koliko puta nedeljno dete jede margarin, lisnato testo, čips, čokoladu i ostale grickalice; da li je dete tokom bombardovanja bilo uplašeno ili tome nije pridavalo značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: